Kad sistem zakaže, Obama je odgovoran

VAŠINGTON, 8. januara 2010. (Beta-AFP/AP) - Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da i on snosi odgovornost za propust američke obaveštajne službe koji je doveo do pokušaja terorističkog napada na letu Amsterdam-Detroit i najavio niz mera u cilju jačanja bezbednosti.

Obama je rekao da američke agencije nisu uspele da "povežu" prikupljene obaveštajne podatke u vezi sa zaverom, navodeći da je obaveštajna služba imala dovoljno informacija da identifikuje osumnjičenog kao operativca Al-Kaide i spreči ga da se ukrca u avion.

"Kao predsednik, imam odgovornst da zaštitim našu zemlju i naše sugrađane. Kada sistem zakaže, ja sam odgovoran", rekao je u četvrtak uveče Obama u Beloj kući. Predsednik je najavio i dodatna ulaganja u bezbednost avionskog saobraćaja. Najavljeni su i stroži kriterijumi prilikom sastavljanja spiskova osoba kojima je zabranjeno da lete u SAD, kao i angažovanje većeg broja zaduženih za bezbednost u avionima.

On je reko da će svi zaduženi "odgovarati ukoliko ne budu sprovodili" mere bezbednosti. Posle neuspelog napada na Božić, Obamin savetnik za borbu protiv terorizma Džon Brenan rekao je da nije bio "na visini zadatka".

Pogledajte još