NIKTOFILIJA: Izložba srpskog slikara postala hit u Parizu

Nakon skoro dvogodišnjeg boravka i stvaranja u Parizu, mladi umetnik dobio je priliku da izloži radove u ekskluzivnom prostoru Galerije Kulturnog centra Srbije, koji se nalazi preko puta čuvenog Bobura, gde je trenutno u toku izložba Paula Klea. Dela našeg umetnika, kako sam naziv izložbe govori, odražavaju naklonost, simpatije i ljubav za noć, za ona misteriozni, izvitopereni i užasavajući aspekt nesvesnog, toliko čest kod svakog od nas. Ovaj pristup mogu shvatiti možda bolje od svih drugih Parižani, kojima su noć i sva njena lica bliži nego dan u kome racionalnost nadjačava kreativni deo bića.

(old_image)

Muharem Bazdulj je u tekstu “Treba upoznati noć” dobro primetio da su Mateova dela predstava čudovišta koje deca sreću u snovima. Ukoliko je Bazdulj u pravu, susret s Mateovim slikama je suočavanje s našim iskonskim strahovima što čini njegova dela vanvremesnkim i vanprostornim.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom ambasadora Srbije u Francuskoj Rajka Ristića, čija je podrška u ogromnoj meri doprinela promociji izložbe i srpskog savremenog slikarstva u Parizu. Osim našeg ambasadora, otvaranju izložbe prisustvovao je i srpski i francuski akademik Vladimir Veličković, kao i najitsknutiji predstavnici srpskog slikarstva u Parizu, dijaspore, brojni predstavnici pariske kulturne scene i diplomatskog kora.

(old_image)

Izložba “Niktofilija” trajaće do 7. maja.

Pogledajte još