Oženjeni imaju manjak testosterona

Zaključak Harvarda

Oženjeni muškarci koji provode mnogo vremana sa suprugom i dečurlijom imaju manje muškog hormona testosterona nego njihovi neoženjeni vršnjaci, rezultat je najnovijeg američkog istraživanja.

Otkriće nagoveštava da manjak hormona zbog bavljenja porodicom može igrati značajnu ulogu u odluci muškarca da svoje emocije i energiju posveti porodici umesto da ga navede da potraži uzbuđenje s drugom partnerkom.

Istraživanja na mužjacima ptica koje pripadaju vrsti monogamnih otkrila su da nivo testosterona naglo opada od trenutka kad ženka i mužjak formiraju čvrstu "porodičnu zajednicu" i počnu da brinu o mladuncima. Veštački podignut nivo testosterona pokazao je da mužjak odmah počne da zanemaruje obaveze prema ženki i mladuncima i da kreće u potragu za novom partnerkom.

To otkriće navelo je naučnike da zaključe da testosteron podiže raspoloženje za parenjem dok snižavanje nivoa izaziva povećanu očinsku brigu i "supružansku vernost".

Idući tragom tih otkrića, antropolog Piter Grej i njegov naučni tim sa Univerziteta Harvard odlučili su da ustanove da li se isto to događa i kod muškaraca. Oni su merili nivo testosterona u pljuvački 58 muškaraca koji su bili neoženjeni, oženjeni ili oženjeni koji su imali decu. Kod svih muškaraca nivo hormona opao je u toku dana što je bilo posledica prirodnog dnevnog ciklusa koji dostiže vrhunac ujutru.

Međutim, opadanje nivoa bilo je zamašnije kod oženjenih nego kod neoženjenih. "Čini se da se u očeva zapaža dramatičnije veća razlika nego u neženja" - izjavio je Grej.

Istraživači su zaključili da niži nivo testosterona, po svoj prilici, obeshrabruje očeve da "krenu u štetu" ali ih, u isto vreme, čini privrženijim suprugama i upućuje na veće bavljenje decom i porodicom u celini.

Za uzvrat, bavljenje porodicom izaziva manje lučenje hormona što omogućava stabilnost porodice. Stoga Grej tvrdi da celokupni porodični odnosi znatno utiču na testosteron.

Iskustva kao što su pobeda ili poraz u sportu takođe utiču na nivo testosterona pa tako i očinstvo i supružništvo takođe, poput sportskog uspeha ili neuspeha, utiču na stvaranje muškog hormona - smatra antropolog Bendžamin Kembel sa Univerziteta Boston.

Grej se sada nada da će uspeti da razdvoji efekte bračnog života od očinstva tako što će istraživati testosteron kod razvedenih ili muškaraca koji su se "razdvojili" od supruga ali se nisu zvanično razveli i koji su zadržali zajedničko staranje o deci. 

(FoNet)

Pogledajte još