STRUČNA KONFERENCIJA: Cenjeni svetski i domaći stručnjaci govorili o problemu nedostupnosti inovativnih lekova za pacijente u Srbiji

Na konferenciji su objavljeni i rezultati specijalne studije slučaja o Srbiji i komparativne analize zdravstvenih sistema zemalja Balkana, koje je realizovao renomirani međunarodni list The Economist*.

Skup je uvodnim obraćanjem otvorila Liselot Martinenko Agerlid, savetnik i zamenik šefa misije Ambasade Švedske, koja je pozdravila državne zvaničnike, predstavnike diplomatskog kora, međunarodnih institucija, medicinske struke i farmaceutske industrije, akademskog i civilnog društva, udruženja pacijenata i mnoge druge prisutne.„Ministarstvo zdravlja ulaže sve moguće napore da obezbedi što bolju zaštitu građanima, a posebno su važni inovativni lekovi koji dugo nisu uvođeni na listu“, rekao je doc. dr Zoran Mihailović, pomoćnik ministra zdravlja, tokom otvaranja konferencije.

David Danko sa Korvinus Univerziteta, cenjeni ekspert za politiku javnog finansiranja lekova, predstavio je kriterijume i logiku PVA sistema, čiji je idejni tvorac. PVA sistem predstavlja jednostavan bodovni sistem za procenu zdravstvenih tehnologija koji obuhvata sve relevantne aspekte procesa odlučivanja, može se veoma lako implementirati u najkraćem roku bez dodatnih troškova i uz minimalne izmene regulative.

Profesor Džon Mekdonou sa Harvard Univerziteta, čuveni stručnjak za zdravstvenu politiku koji je učestvovao u izradi i usvajanju ObamaCare-a, predstavio je rezultate nezavisne evaluacije PVA sistema koju su realizovali stučnjaci sa Harvarda. „Naši zaključci su da je sistem efikasan i dobar za zemlje kao što je Srbija. Uvođenje bi povećalo dostupnost lekova i transparentnost prilikom donošenja odluka, što je isplativo za stanovništvo Srbije“, izjavio je on.

U ime pacijenata, prisutnima se obratila Jelena Čugurović, predstavnica „Inicijative za inovativni pristup poboljšanju dostupnosti novih lekova u Srbiji“, koja je apelovala na državne organe da što pre reše problem dostupnosti savremenih lekova.

Nakon izlaganja, održana je panel diskusija na kojoj su učestvovali prof. Mekdonou, prof. Danko i njegov kolega sa Korvinus Univerziteta prof. Mark Molnar, stručnjak za zdravstvenu ekonomiju, Martin Kering iz „The Economist-a“, kao i domaći stručnjaci sa Farmaceutskog fakulteta prof. dr Nataša Bogavac Stanojević i dr sc. Dragana Lakić. Na panelu je zaključeno da je neophodno postojanje transparentnog procesa za poboljšanje pristupa inovativnim terapijama, a diskutovane su i mogućnosti implementiranja PVA sistema u postojeću praksu stavljanja lekova na Listu lekova.

Anketa sprovedena među učesnicima konferencije pokazala je da 74,1% prisutnih smatra da je potrebno hitno uvođenje sistemskog rešenja za pomenuti problem, a njih čak 90% smatra da bi PVA sistem bio kredibilno i primenjivo rešnje u postojećoj formi ili uz određene izmene kriterijuma. Kompletne rezultate ankete kao i detaljni izveštaj sa konferencije iz minuta u minut možete pogledati OVDE.

Martin Kering, viši urednik u „Economist inteligence Unit“, posebnog odeljenja renomiranog lista The Economist, predstavio je rezultate studije slučaja o Srbiji i komparativne analize zdravstvenih sistema 11 zemalja Balkana.„Srbiji nedostaje transparentan i sveobuhvatan sistem za procenu i finansiranje zdravstvenih tehnologija. Primetna je velika potrošnja po glavi stanovnika na zdravstveni sistem, a rezultati nisu srazmerni potrošnji“,istakao je g. Kering, dodavši da će kompletni rezultati studije biti objavljeni uskoro.


Foto: Color Press Grupa