Koliko se puši u Srbiji

U Srbiji puši 33,6 odsto odraslih stanovnika - 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena, a u odnosu na istraživanje iz 2000, učestalost pušenja je smanjena za 6,9 odsto - 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena.

To su podaci iz istraživanja Ministarstva zdravlja, koji se navode uz predlog Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, usvojenom na poslednjoj sednici vlade u prošloj godini.

U svetu puši oko milijardu i dve stotine pedeset miliona ljudi – oko 35 odsto odraslih muškaraca i 22 odsto žena u razvijenim, a 50 odsto muškaraca i devet odsto žena u nerazvijenim zemljama.

Podaci pokazuju da je u zemljama Evropske unije u proseku 14 odsto nepušača i 23 odsto pušača skoro svakodevno u svom domu izloženo duvanskom dimu koji potiče od drugih osoba, a taj procenat varira od dva odsto u Finskoj i pet odsto Švedskoj do 29 odsto u Grčkoj, Bugarskoj i na Kipru.

Oko 20 odsto zaposlenih iz država EU svakodnevno je na radnom mestu izloženo duvanskom dimu, polovina više od jedan sat dnevno. U Grčkoj je 60 odsto zaposlenih izloženo duvanskom dimu na poslu bar jedan sat dnevno, nešto manje na Kirpu (45 odsto), u Bugarskoj (36 odsto), a najmanje u Velikoj Britaniji (11 odsto) i Švedskoj (12 odsto).

Podaci za Srbiju pokazuju da su skoro dve trećine odraslih stanovnika (61,7 odsto) izložene duvanskom dimu u svojoj kući, nešto manje nego 2000. godine, kada je taj procenat iznosio 65,7 odsto.

Na radnom mestu duvanskom dimu izloženo je 44,9 odsto, takođe manje nego 2000. godine, kada je bilo izloženo 55,5 odsto zaposlenih, a istraživanje sprovedeno među ugostiteljskim radnicima nepušačima pokazalo je da četiri petine njih u svom organizmu ima kotinin, metabolit nikotina, kome su bili izloženi tokom obavljanja svog rada.

(old_image)Kod dece su ti podaci alarmantniji - u mnogim evropskim državama 80-90 odsto učenika od 13 do 15 godina navodi da se u kućama pred njima puši, a u Srbiji, 77 odsto mladih tog uzrasta navodi da živi s nekim ko u njihovom prisustvu puši, što je, iako visoko, za petinu manje nego 2002. godine, kada je to bilo 97,4 odsto.

Podaci istraživanja koje je nedavno završeno u Srbiji na reprezentativnom uzorku trudnica u Srbiji, pokazuju da u nekom periodu trudnoće puši više od trećine budućih majki
(37,2 odsto), a da su najznačajniji činioci koji na to utiču niže obrazovanje, po njihovoj proceni niži socijalno-ekonomski status i pušenje ostalih članova domaćinstva.

Sveobuhvatno istraživanje pušenja među zaposlenima u školama u Srbiji sprovedeno 2008. godine pokazalo je da većina škola posebno zabranjuje upotrebu duvana unutar školske zgrade među učenicima (74 odsto) i osobljem (60 odsto).

Politiku kojom je proglašena „školom bez duvanskog dima“, s potpunom zabranom pušenja u svim školskim objektima, terenima i događajima koje škola organizuje ima trećina škola (33,1 odsto), ali se te zabrane poštuju se potpuno samo u 37,4 odsto njih. 

(FoNet)
BEOGRAD, 08. januar 2010.

Pogledajte još