#PROFEMINA2016 – Miloš Šaranović: Želim žene koje ostvaruju i bore se za to što žele, i muškarce koji ih u tome ne ometaju

Još tri dana je ostalo do održavanja regionalne konferencije Pro-femina 2016! Hotel Metropol Palace u Beogradu 14. aprila biće domaćin, kako je to neko jednom tačno primetio, ”velikom skupu lepih, pametnih i uticajnih žena iz zemlje i regiona”, koje će i ove godine, iskreno, hrabro i otvoreno, odgovoriti na večno pitanje – šta to žene žele?

Organizator Pro-femine, magazin ”Lepota i zdravlje”, već deceniju i po najčitaniji i najprodavaniji ženski mesečnik u Srbiji ali i regionu, ove godine slavi svoj 15. rođendan, što je jubilej koji će svakako dati poseban ton i samoj Konferenciji – prvi put biće dodeljena Pro-femina Award, nagrada za ženu koja je pružila najveći doprinos u društveno angažovanom radu.

Kroz panel-diskusije govorićemo o najvažnijim pitanjima koja se tiču života današnje žene. Biće reči o rodnoj ravnopravnosti, o učešću žena u političkom životu, o brizi i zaštiti žena žrtava nasilja, o pronalaženju balansa između profesionalnog i privatnog života, o ženskom zdravlju, nezi i lepoti, o porodičnim i partnerskim odnosima, o ženskoj hrabrosti i mnogi drugim temama.

Na panelu “Muškarci govore: A šta mi stvarno želimo?” učestvovaće i Miloš Šaranović, urednik sportskog programa B92.

Zašto je pol i dalje kriterijum u ocenjivanju kako nešto radimo ili koliko smo uspešni, a ne obrazovanje, iskustvo, sposobnost…?

– Zbog toga što smo, kada je sistem vrednovanja i dalje daleko od normalnog. Imam sreću da živim u okruženju sposobnih i pametnih žena koje na tako nešto ne pristaju, kao i da radim u firmi koja tu vrstu diskriminacije ne sledi. Tražiti bilo kakvo objašnjenje utemeljeno na argumentima, čijnenicama ili istinski ispravnim rezonima da bi se ta vrsta nepravde objasnila, bilo bi potpuno suludo. Pol nije i ne sme da bude kriterijum u iole normalnim društvima i sistemima. Nadam se da će se to menjati dok se potpuno ne promeni.

Da li muškarci mogu biti feministi?

– S obzirom na veliki broj različitih feminizama koje nauka opisuje i prilično slobodno tumačenje značenja te reči, teško da bih mogao da kažem da ja jesam ili nisam feminista. Ali, ako pođemo od toga da je feminista neko ko se zalaže i aktivno bori za ravnopravnost polova, onda bih rekao da jesam. Živim po tim principima, svoje muško dete sam vaspitavao da tako vidi svet, svoje žensko dete vaspitavam da ne pristaje da bude neravnopravna. A ako ja jesam feminist i znam dosta muškaraca koji tako razmišljaju i rade, onda muškarci definitivno mogu biti feministi.

Lajtmotiv konferencije je “Šta žene žele”. A, šta žele muškarci?

– Mogu da odgovorim samo šta ja želim ili šta ljudi sa kojima o takvim stvarima razgovaram žele. Želim srećne i slobodne ljude, bez obzira na pol. I želim žene koje ostvaruju i bore se za to što žele i muškarce koji ih u tome ne ometaju nego podržavaju.

Kompletan program konferencije i način kako da se prijavite za učešće potražite OVDE

Foto: Privatna arhiva