Obnovljena avio veza Tbilisi - Moskva

MOSKVA, 8. januara 2010. (Beta-AP) - Gruzijski putnički avion sleteo je u petak u Moskvu, što je prvi direktan let između Rusije i Gruzije od njihovog kratkog sukoba u avgustu 2008. godine, i predstavlja znak smirivanja između dva bivša sovjetska saveznika.

Boing 737-500 gruzijske kompanije Džordžia ervejs sa 85 putnika poleteo je u petak iz Tbilisija u 9.38 po centralnoevropskom vremenu i dva sata kasnije sleteo na moskovski aerodrom Domodedovo.

Portparol gruzijske aviokompanije Nino Đorđobiani rekla je da je rusko ministarstvo saobraćaja odobrilo tri čarter leta za Moskvu u narednih nekoliko dana ali da gruzijska strana još nije dobila odgovor na zahtev za ponovnog uspostavljanja redovnog aviosaobraćaja.

Portparol gruzijskog ministarstva saobraćaja rekla je da tek treba da se održe pregovori između dve vlade o ponovnom uspostavljanju redovnih avionskih linija. Direktni letovi između Rusije i Gruzije suspendovani su posle kratkog rusko-gruzijskog rata u avgustu 2008. godine oko kontrole gruzijske separatističke teritorije Južne Osetije.

Pogledajte još