SASLUŠANA ŽENA KOJA JE UGROZILA ŽIVOT DETETU: Majci uzimaju bebu kojoj je spržila noge

Ivana M. (25), majka jedanaestomesečne devojčice Z. M., koja je u nedelju primljena na dečju kliniku u Tiršovoj sa teškim opekotinama stopala, priznala je juče na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu da je dete ispekla vrelom vodom, ali je to, kako je navela, učinila slučajno!

Kako saznajemo, tužilaštvo je predložilo da se Ivani odredi pritvor od 30 dana, a postoji i mogućnost da dete bude oduzeto nesavesnoj majci!

Određen pritvor

- Određivanje pritvora je predloženo zbog sumnje da bi Ivana mogla da utiče na svedoke ili uništi dokaze - navodi za naš list izvor iz tužilaštva, koji dodaje da će istraga utvrditi i da li je Ivana sposobna da se stara o svom detetu ili će joj ono biti oduzeto zbog bezbednosti mališana.

Ivani su inače, kako je utvrđeno, dva starija deteta već oduzeta zbog zanemarivanja. Podsećamo, ona je uhapšena i određeno joj je policijsko zadržavanje zbog sumnje da je svojoj ćerkici Z. M. potopila stopala u vrelu vodu i nanela joj opekotine trećeg stepena.

Kako su mediji preneli, nakon ovog neshvatljivo brutalnog incidenta, majka, koja je bila u nervnom rastrojstvu, bebu u krvavim čarapicama dovela je na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Lekari, zaprepašćeni onim što su videli, o ovom slučaju odmah su obavestili policiju i Centar za socijalni rad.

Ivana je tokom saslušanja u policiji prvo govorila da je beba sama dohvatila lonac sa ključalom vodom i prolila vodu po nožicama. Međutim, juče je taj iskaz promenila.

Klinički psiholog Milan Kostić kaže da je u svojoj praksi, nažalost, često viđao decu, čak i vrlo mladog uzrasta, koju su roditelji fizički zlostavljali. Međutim, on napominje da samo stručne komisije mogu doneti odluku o eventualnom oduzimanju deteta.

Eksperti odlučuju

- Roditelj koji povređuje svoje dete izrazito je neurotična ili čak psihopatska ličnost, koja najčešće ima i čitav niz drugih problema, životnih okolnosti i konflikata s kojima ne može da se izbori. Takav roditelj svoje frustracije prenosi na dete i na njemu iskazuje svoj bol, bes i nezadovoljstvo! Ukoliko to traje dugo i intezivno je, roditelj se ne menja nabolje, a obrazac se ponavlja, komisije sačinjene od eksperata trebalo bi da donesu odluke da li je taj roditelj ujedno i najbolji staratelj za svoje dete - zaključuje Kostić.

Izvor: Kurir

Pogledajte još