INTERVJU KOJI JE ZATRESAO SRBIJU: Ćerka Đorđa Balaševića bez dlake na jeziku o Ivanu Tasovcu i stanju u našoj kulturi

Kako ocenjujete stanje kulture u Srbiji?

- Jedinicom. Nedovoljan: jedan. Nedovoljno sadržaja, sredstava, prostora, ideja, volje i energije. Naravno od strane države. Građani su željni da se kulturno uzdižu ali ne mogu sami. Mora da postoji ponuda i pomoć od strane države. Strategija i plan. Toga nema. Ne radi se samo o ustanovama kulture. Radi se o kulturi govora, mišljenja, ophođenja prema neistomišljenicima i tako dalje. Kulture nema.

Imamo li kao država strategiju u toj oblasti, posebno ako imamo na umu da velike i ozbiljne države mnogo ulažu promociju svoje kulture?

- Ne. Strategija je neophodan dokument koji još, na žalost, ne postoji. Niko u vlasti trenutno nije zainteresovan za kulturu. Upravo je u tome problem.

Koju ocenu biste dali ministru kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Ivanu Tasovcu u poslednje dve i po godine koliko se nalazi na čelu svog resora?

- Nedovoljan, jedan.

Tasovcu zameram što se pravio gluv i slep na brutalno gušenje slobode govora. To je neoprostivo i samo će po tome biti zapamćen.


Šta mu najviše zamerete?

- Zameram mu što se pravio gluv i slep na brutalno gušenje slobode govora. To je neoprostivo i samo će po tome biti zapamćen. Ni po čemu drugom. Niko ko ima savest ne bi dozvolio sebi da ostane na ministarskom mestu posle svega što se dešavalo novinarima u Srbiji. Niko.

Narodni i Muzej savremene umetnosti obnavljaju se više od deset godina, ceo Upravni odbor Narodnog pozorišta podneo je ostavku jer do danas nije imenovan upravnik. Malo je institucija kulture u kojima nema problema. Koji su uzroci takvog stanja?

- Upravo ta nezainteresovanost nadležnog ministarstva plus opšte stanje nekulture u državi. Ovoj vlasti ne odgovara da se ulaže u obrazovanje i kulturu jer je to najlakši način da se manipuliše građanima. Za njih, institucije koje ste nabrojali su najmanje bitne na listi prioriteta koje su sebi postavili.

Ako zanemarimo pojedinačne istupe, umetnici nisu organizovano izrazili nezadovoljstvo. Zašto?

- Zato što su obeshrabreni. Promene su se u glavama mnogih od nas već desilo i tu je trebalo da bude kraj primitivizmu i beznađu. Situacija koju smo sebi dozvolili je obeshrabrujuća. Malo ko još ima snage i vere da stvari mogu da se menjaju. A ne da mogu, nego moraju. Mi živimo u mraku.

Šta ćete učiniti da se stvari poboljšaju ukoliko budete izabrani u Pokrajinski parlament Vojvodine?

- Boriću se za transparentnost i bolje uslove za kulturne radnike i ustanove u Vojvodini. To je nešto od čega neću odustati.

B. Jakić

Pogledajte još