PRIČAJTE O SVEMU: 6 seksualnih problema koje možete rešiti razgovorom

Ukoliko imate probleme sa seksualnim odnosima sa partnerom, to nije ništa zastrašujuće. Malo razgovora, dogovora i nekih seksi trikova će rešiti sve.

– Ljudima kažem da moraju da istraže ono što njih lično i njihove partnere privlači i uzbuđuje – kaže seksualni terapeut, Seleste Hiršman za Huffington Post.

Zbog našeg braka bez seksa učinjena je preljuba

– Mnogi parovi koje sam upoznala smatraju da afera mora da bude kraj veze ili braka, ali ona je često katalizator ili poziv za buđenje parovima, koji su zapali u rutinu i stagnaciju koja traje godinama. Iako varanje zna da bude izuzetno bolno, jako je važno da zapamtite da osoba koja vara izuzetno retko to radi namerno da bi povredila svog partnera. Moguće je da se oporavite od prevare i ponovo pronađete poverenje, iskrenost i ljubav. Potrebno je samo mnogo ljubavi i empatije da bi se prešlo preko povređenosti i došlo do dubokog razumevanja jedno drugog – objašnjava seksualni terapeut Seleste Hiršman.

Moj muž ne može dugo da izdrži u krevetu

– Najčešći problem sa kojim se muškarci suočavaju nije erektilna disfunkcija, nego prevremena ejakulacija. Većina muškaraca pati u tišini, a kada pokušaju da reše ovaj problem često propadnu, osećaju očaj, frustraciju i depresiju. Ne postoji lek za preuranjenu ejakulaciju, ali postoje načini na koji se možete nositi sa njom. Prva stvar koju treba da znate je da iako muškarac može da izdrži dugo koliko želi, to opet nije garancija ženskog užitka i orgazma. Mnoge žene bolje reaguju na stimulaciju klitorisa nego na vaginalnu penetraciju i uvek muškarcima savetujem da se fokusiraju na to – kaže Ijan Kerner, seksualni savetnik.

Seks je postao monoton

– Istina je da nikad ne možete da se vratite u period medenog meseca i da doživite seks na način kakav je bio tada, ali možete ići napred ka nečemu jednako dobrom, možda čak i boljem. Ukoliko prestanete da gledate na seks kao na nešto što treba da se dogodi između vas bez ikakve kreativnosti i komunikacije, onda je moguće da ćete otkriti način na koji vaš seksualni život ponovo može da bude uzbudljiv – ubeđena je Seleste Hiršman.

Ne osećam seksualnu povezanost sa svojim suprugom

– Kad čujem da su parovi izgubili seksualnu povezanost, tad im dam zadatak da se kroz period od nekoliko sedmica fokusiraju se na kreiranje sigurne veze. Fokusirajte se na uspostavljanje ponovne konekcije kroz dodire i postizanje zadovoljstva na drugačiji način. Na primer probajte različite spiritualne seksualne prakse čiji cilj je povezivanje na dubljem nivou – kaže Linda Sevidž.

Jednostavno smo prezauzeti i nemamo vremena za seks

– Većini parova sa kojima ja radim “diže se kosa na glavi” kada spomenem ubacivanje seksa u njihov raspored, budući da smatraju da bi seks trebalo da bude spontan i neplaniran. Ipak, seksualna želja nije nešto što dođe tek tako i ona bi trebala biti isprovocirana. Često parovima dam domaći zadatak koji uključuje dvadesetominutni scenario u kojem stvaraju psihološko uzbuđenje. Aktivnosti mogu biti različite: ljubljenje, grljenje, plesanje, međusobne masaže, gledanje pornografskih filmova, čitanje erotskih priča i slično. Bolje je da budete par koji dogovara vreme za seks, nego par koji pusti da im seks padne na donju listu prioriteta – objašnjava Ijan Kerner.

Izvor: Kilx.ba
Foto: arhiva

Pogledajte još