Kačinjski kritikovao vladu zbog ruskog gasa

VARŠAVA, 9. januara 2010. (Beta) - Predsednik Poljske Leh Kačinjski kritikovao je vladu premijera Donalda Tuska zbog neuspešnih pregovora o novom sporazumu o isporukama gasa iz Rusije i optužio je da opasno popušta Rusiji a kritikuje je i zato što nije tražila pomoć od Evropske unije.

"Predsednik je uznemiren što cena za kratkoročno rešenje problema deficita gasa mogu da budu dugoročni ustupci i produbljivanje energetske zavisnosti Poljske od jednog snabdevača", stoji u saopštenju na sajtu kancelarije poljskog predsednika.

Poljska još uvek nije uspela da završi pregovore o novom ugovoru i povećanju isporuka gasa od ruskog Gasproma, iako je u Moskvu krajem prošle godine išao da rešava problem i poljski ministar privrede, vicepremijer Valdemar Pavlak.

Gasprom je doduše dobrovoljno povećao sam isporuke gasa koji je ranije, do prošlogodišnje gasne krize, Poljskoj isporučivao ukrajinsko-ruski posrednik Rosukrenergo, koji više ne učestvuje u gasnom biznisu. Poljska nastoji tako da i zvanično poveća isporuke od Gasproma preko Ukrajine i Belorusije sa oko osam milijardi kubnih metara gasa godišnje na 10,2 milijarde.

Pogledajte još