Josipović u velikoj prednosti

ZAGREB, 9. januara 20010. (Beta) – Građani Hrvatske u nedelju u drugom krugu predsedničkih izbora biraju trećeg po redu predsednika Hrvatske između dva kandidata, kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) Ive Josipovića i nezavisnog kandidata Milana Bandića.

Oko 4,5 miliona građana biraće predsednika koji će Hrvatsku u svom petogodišnjem mandatu uvesti u Evropsku uniju, a sve ankete pokazuju da je kandidat SDP-a u velikoj prednosti u odnosu na gradonačelnika Zagreba i bivšeg stranačkog kolegu Milana Bandića.

Prema tim istraživanjima, Bandić nije uspeo tokom dvonedeljne kampanje da nadoknadi prednost od skoro 18 odsto razlike iz prvog kruga izbora, koji je održan 27. decembra prošle godine. Tada je za Josipovića glasalo 32,42 odsto, a za Bandića 14,83 odsto izašlih na birališta.

Za razliku od Josipovića kojeg uglavnom podržavaju stranke levog centra, među njima i politički predstavnici srpske nacionalne manjine, Bandiću su podršku dala brojna braniteljska udruženja, udruženja Hrvata iz Bosne i Hercegovine i desničarske stranaka i pojedinaci. Indirektno ga je podržala i Katolička crkva u Hrvatskoj.

Pogledajte još