#SERBIAGOESGREEN - Jovana Vojinović: Firme koje zbrinjavaju svoj otpad imaju veće troškove od onih koje to ne rade

Ambasador Švedske Krister Asp otvoriće konferenciju, ispred ambasade konferenciji će prisutvovati i predstavnici SIDA odeljenja u ambasadi, kao i gospodin Marković Sandić, koordinator Odeljenja za javnu diplomatiju. Nakon ambasadora Švedske, prisutnima će se obratiti ambasadorka Indije Naridner Chauhan.

Tokom pet panel diskusija i studija slučaja, učesnici će razgovarati o zelenoj energiji i investicionom potencijalu kroz obnovljive izvore, energetski efikasnim zgradama, reciklažnoj industriji u Srbiji, biomasi i biogasu, globalnom zagrevanju.

Na panelu "Upravljanje otpadom i zaštita životne sredine" učestvovaće i Jovana Vojinović, dipl.ing. zaštite životne sredine, Higia.

Da li se svest o upravljanju otpadom u Srbiji menja?

- Svest o upravljanju otpadom u Srbiji se menja, ali na žalost ne dovoljno brzo. Srbija je na dobrom putu, ali smo i dalje daleko od Srbije u kojoj je upravljanje otpadom rešeno pitanje. Samo stalnim ulaganjem u ovu oblast, adekvatnim i pravovremenim inspekcijskim nadzorima, primenom zakona, inovacijama i edukacijom možemo dostići željeni nivo u ovoj oblasti. Mi u Higia doo se uvek trudimo da kroz stalnu edukaciju, kako naših zaposlenih, tako i naših klijenata utičemo na povećanje svesti o značaju adekvatnog upravljanja otpadom.

Koji su najveći problemi u toj grani?

- Ono što predstavlja veliki problem u ovoj oblasti jeste teška ekonomska situacija u zemlji. Zbrinjavanje otpada košta, i za firme koje se bore da opstanu na tržištu to predstavlja veliki trošak. Firme koje zbrinjavaju svoj otpad imaju veće troškove od onih koje to ne rade, i to deluje demorališući na one koji brinu o životnoj sredini, naročito ako se uzme u obzir konstantna borba na tržištu. Takođe, problem je i nedovoljna edukacija na svim nivoima. Veoma je bitno da se što više ljudi edukuje i shvati važnost adekvatnog upravljanja otpadom. Ovo predstavlja problem i za one firme koje rade u ovoj oblasti, jer nedovoljna edukacija stvara predrasude prema upravljanju otpadom. Kod nas još uvek nema dovoljno firmi koje se bave upravljanjem otpadom. Pored velikih investicija koje su potrebne da bi se počelo sa skladištenjem ili tretmanom otpada, potrebno je zadobiti i podršku lokalne samouprave i stanovništva, što veoma često predstavlja veliki problem koji koči realizacije projekata. Moramo postati svesni toga da je postojanje firmi koje se bave upravljanjem otpadom kako neophodno, tako i neizbežno. Otpad negde mora da se sakuplja, skladišti i tretira i mnogo je bolje ako se to radi na pravi način, u skladu sa zakonom i pod kontrolom stručnjaka, nego da npr. opasan otpad završava na deponijama pomešan sa komunalnim otpadom, ili pored puta, u nekom kanalu i slično. Tu je naravno problem i nekorektne konkurencije, koji koriste nedovoljnu upućenost u zakonsku regulativu odgovornih lica koja su zadužena za upravljanje otpadom u kompanijama koje imaju potrebe za preuzimanjem
otpada.

Da li je domaća industrija svesna problema upravljanja opasnim otpadom? Kakva su vaša iskustva u radu sa klijentima?

- Naša industrija je svesna svojih obaveza i problema u ovoj oblasti, i oni koji do sada nisu bili svesni toga sve više počinju da budu. Sve više se obraća pažnja na zaštitu životne sredine i upravljanje otpadom, jer se sve više potrošača i korisnika opredeljuje za one firme koje su ekološki odgovorne. Ono što sam primetila tokom mog rada u Higia doo je to da nas sve više klijenata kontaktira sa željom da upravljaju otpadom adekvatno, a ne znaju koji je pravi način za to. Jedna od naših uloga, pored toga da sam otpad preuzmemo i zbrinemo, jeste i ta da naše klijente savetujemo kako da sa otpadom postupaju na samom mestu nastanka, kako da ga pravilno selektuju, kako da njime rukuju, zapakuju ga i obeleže. Nama nikad nije problem da za naše klijente izdvojimo vreme kako bi ih adekvatno uputili u njihove zakonske obaveze.

Sve informacije o programu i načinu prijave za učešće potražite na linku www.color.rs/serbiagoesgreen/

Pogledajte još