POČAST HEROJU: Otkrivena spomen ploča Tomi Buzovu

Spomen ploča se nalazi na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 42, u kojoj je živeo do svoje tragične smrti.

(old_image)

Spomen ploču ovom hrabrom i časnom čoveku otkrili su Aleksandar Šapić, predsednik opštine i unuk pokojnog Tome Buzova u prisustvu supruge Koviljke Buzov, članova porodice i prijatelja.

(old_image)

Ispred zgrade u kojoj je živeo okupio se veliki broj komšija, koji se još sećaju pokojnog Tome.

Početkom 1993. godine, u jeku rata u Bosni, Toma Buzov, putujući iz Beograd prema Baru, zatekao se u vozu, iz koga je, posle legitimisanja izvedeno dvadeset putnika bošnjačke nacionalnosti, koji su opljačkani, mučeni, ubijeni i bačeni u Drinu. Toma Buzov pokušao je da spreči izvođenje Bošnjaka iz voza i time je rizikovao sopstveni život, koji prethodno nije bio ugrožen. Zbog ovog čina i on je bio odveden iz voza, a njegovo telo nikad nije pronađeno.

Spomen ploča postavljena je u znak sećanja na njegov moralni i plemeniti čin.

(old_image)

Inicijativu za postavljanje table pokrenuo je Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe nakon što je pročitao tekst Dejana Anastasijevića u nedeljniku "Vreme".

"U tom tekstu pročitao sam izjavu Koviljke Buzov, Tomine udovice, koja je rekla kako bi bilo lepo da na ulazu u zgradu na Novom Beogradu u kojoj je živeo bude postavljena bar tabla sa njegovim imenom. Sutradan, imao sam sastanak u Skupštini Opštine Novi Beograd i Aleksandru Šapiću pokazao taj tekst! Šapić je odmah pozvao saradnike da ispitaju pravnu proceduru za postavljanje table, ja sam preko Dejana Anastasijevića našao Koviljkin broj telefona i za nešto više od mesec dana - ploča je postavljena i otkrio ju je Tomo Buzov, unuk Tome Buzova! Ova akcija mi vraća veru u to da normalni ljudi ako nešto žele da urade, to mogu da sprovedu u veoma kratkom roku kao i da mediji još uvek imaju moć da pokreću rešavanje važnih stvari u društvu!", kaže za naš portal Robert Čoban.

Pogledajte još