Poslanicima tri miliona evra

BEOGRAD, 05. april 2007. (FoNet) - Za jedan dan rada u skupštinskim klupama i jedne neuspele konsultacije 250 poslanika parlamenta je u protekla tri meseca primilo oko 250 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra, ne računajući putne troškove, piše danas Blic.

Samo nekolicina od 250 novoizabranih narodnih predstavnika Skupštine Srbije oseća potrebu da svrati u zdanje u Ulici kralja Milana 14, u kome prima platu koje se kreću od 110.000 do 160.000 dinara ili oko dve hiljade evra, piše list.

Za putne troškove poslanike izdvojeno je 70 miliona dinara.

Prema rečima šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije od 33 poslanika DSS do poslaničkog kluba nekim poslom u proseku dođe devet poslanika.

"Trenutno su mi u poseti tri poslanika iz Danske sa kojima pokušavam da formiram grupu srpsko-danskog prijateljstva", objasnio je Aligrudić za Blic.

Poslanik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović, koji je član poslaničkog kluba Demokrtaske stranke, izjavio je da svaki dan u Skupštinu Srbije, jer to smatra svojim poslom.

"Profesionalno se bavim politikom od 2000. godine i ovo mi je treći poslanički mandat. Završio sam političke nauke i nemam ni firmu, ni kiosk. Zato smatram da je ovo oj posao", precizirao je Omerović.

Jedini poslanik koji je odbio da sa blagajne podigne 1.400 evra februarske plate je poslenik DS Dragan Vujadinović (DS), koji je najavio da će taj novac uplatiti u fond solidarnosti u Kosjeriću, što nije naišlo na odobravanje kolega koje su mu poručivale "i mi nešto radimo".

"Ma radim i ja nešto, ali treba da radimo svoj posao. Kritikovan sam što sam samoinicijativno izašao sa idejom da vratim platu. Zato ću na sastanku poslaničkog kluba DS da predložim da se poslanicima plate umanje na 65 odsto dok se skupština ne konstituiše", rekao je Vujadinović.

Pogledajte još