Kup Afričkih nacija igraće se i bez Togoa

KABINDA, 9. januara 2010. (Beta-AP) - Prvenstvo Afrike u fudbalu održaće su uprkos povlačenju reprezentacije Togoa, izjavio je ministar sporta države domaćina, Angole, Gonkalveš Muandumba.

"Kup afričkih nacija održaće se, bez obzira na odsustvo Togoa", rekao je Muandumba i dodao da je napad na autobus sa fudablerima Togoa izvršila separatistička grupa FLEC.

U napadu koji se dogodio juče u Angoli, poginule su najmanje tri osobe, a povređena su najmanje osmorica fudbalera Togoa.

Prema rečima golmana Kosija Agase, poginuli su vozač autobusa, pomoćni trener i portparol reprezentacije, a rezervni čuvar mreže Kođovi Obilale je u kritičnom stanju.

Fudbaleri Togoa rekli su novinarima da je njihov autobus upao u zasedu, da je napad trajao oko pola sata, nakon čega su napadači pobegli ka granici sa Kongom.

Engleski klub Mančester siti, za koji igra kapiten Togoa Emanuel Adebajor, saopštio je da se reprezentacija njegove zemlje povukla sa turnira.

Generalni menadžer reprezentacije Obale Slonovače Kaba Kone rekao je da je ta ekipa šokirana jučerašnjim događajem, ali da ne razmišlja o povlačenju sa turnira.

On je dodao da su fudbaleri Obale Slonovače noćas posetili kolege iz Togoa kako bi im izjavili saučešće.

Kup afričkih nacija počeće u ponedeljak u Angoli i trajaće do 31. januara.

Pogledajte još