Drina poplavila oranice

BEOGRAD, 10. januar 2010. (FoNet) - Na 20 kilometara dugom toku kroz opštinu Bogatić Drina se izlila iz korita i u nebranjenom delu poplavila oko dve hiljade i 700 hektara oranica.

Kod Pavlovića mosta u Badovincima, tok reke je proširen za oko 400 metara, a nizvodno kod Crne Bare i do osam kilometara, tako da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

“Pošto je pšenica akrivna biljka, neće moći da diše i biće uništena. Tako i detelina, posebno njen koren. Doći će do kiselosti, tako da će štete sigurno biti”, kaže za B92 Dragan Jurišić, sekretar MZ Crna Bara.

Stočari su iz koliba na vreme evakuisali stoku, ali su pod vodom ostale jesenas zasejane njive i prilazni putevi.

Nivo vode je tokom noći porastao za četrdeset santimetara.

Meštani u priobalnom pojasu Drine nadaju se da će odbrambeni nasipi izdržati čak i ako nivo reke dostigne pet metara i izjednači se sa nasipom, što se desilo sedamdesetih godina.

“Nasip bi morao da izdrži dolazak još jedan metar Save i Drine tako da bi mogao da primi veću količinu vode jedan duži perod sigurno”, kaže Miroljub Stanić, načelnik Štaba civilne zaštite.

Pomoćnik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Ivan Baras ocenio je da bi narednih dana trebalo da usledi opadanje vodostaja reka.

Baras kaže da je reka Sava u Šapcu dostigla nivo vanredne mere odbrane od poplava, ali da kuće i domaćinstva nisu ugroženi.

Pogledajte još