Ivo Josipović novi predsednik Hrvatske

ZAGREB, 11. januara 2010. (Beta) - Novi predsednik Hrvatske je ugledni pravnik i kompozitor klasične muzike Ivo Josipović (52), kandidat opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

Josipović je u drugom krugu predsedničkih izbora održanim u nedelju osvojio 60,29 odsto glasova, odnosno nešto više od 1,3 miliona glasova, saopštila je noćas u ponoć Državna izborna komisija prve, privremene zvanične rezultate.

Josipovićev bivši stranački kolega, nezavisni kandidat i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, osvojio je 39,71 odsto ili oko 880.000 glasova.

Odziv u drugom krugu izbora bio je 50,28 odsto, oko šest posto više nego u prvom krugu pre dve nedelje.

Danas u podne biće objavljeni konačni rezultati izbora.

Josipović je najviše glasova dobio u Istarskoj županiji, a Bandić u Ličko-senjskoj županiji.

Josipović će tako na mestu predsednika zameniti aktuelnog šefa države Stjepana Mesića, koji je u dva predsednička mandata, ukupno deset godina, bio na čelu Hrvatske.

Novi predsednik će položiti zakletvu 18. februara 2010. kada i ističe mandat Mesiću.

Josipović i Bandić su u prvom krugu izbora, 27. decembra prošle godine, među 12 kandidata osvojili najviše glasova i ušli u drugi krug budući da nijedan nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova birača izašlih na birališta.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 4,5 miliona birača za koja su bila otvorena 6.863 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu. Nešto više od 405.000 birača nalazi se na popisu u inostranstvu, od toga oko 285.000 glasača u BiH. Upravo je u BiH zabeležena velika izlaznost.

Novina na izborima je bila ta što su slepe i slabovidne osobe mogle samostalno da glasaju, jer su za njih bili pripremeljeni glasački listići na Brajevom pismu.

Izbori su protekli bez većih incidenata, a nezavisno udruženje GONG navelo je da je tokom protekla dva dana pristigao veliki broj dojava o kršenju izborne tišine oba kandidata, a bilo je i prijava da je iz crkvenih krugova sugerisano glasanja za Milana Bandića.

Na dosadašnjim izborima od sticanja samostalnosti Hrvatske po dva puta su za predsednika bili izabrani preminuli Franjo Tuđman (1992. i 1997.) i aktuelni šef države Stjepan Mesić (2000. i 2005.).

mir/dar

Pogledajte još