BANGKOK: Prestonica sa 152 slova u imenu

Bangkok je zapravo internacionalno ime prestonice i najvećeg grada Tajlanda. Ono originalno, zarad čega su ovom u mnogo čemu intrigantnom gradu otvorene čak i stranice Ginisove knjige rekorda, glasi: Krun Thep Mahanakhon Amon Rattanakosian Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratehathani Burirom Undumratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Pokušali ste da upamtite? Ponovili sve tri, pet, deset puta i...Slaba vajda. Pomislite tek kako je klincima osnovcima koji pod obavezno moraju da nauče izvorno ime glavnog grada svoje države. Da ga napišu i izgovore. U suprotnom – kec. Kao vrata.

Ili, kao stub nadzemnog metroa kojim se najbrže putuje kroz višemilionsku metropolu Tajlanda za koju uistinu niko ne zna koliko broji stanovnika. Zato je i najbolje prihvatiti onaj zvanični podatak da ih je samo osam miliona. Ili možda deset. Relativno u odnosu na ono što je precizno i tačno. A to je da Bangkok leži na samo dva metra nadmorske visine smešten u unutrašnjosti zemlje 15-tak kilometara udaljen od vrha Sijamskog zaliva. Reka Čao Praja deli ovu paradoksima okovanu naseobinu na praktično dva dela. Veneciju Istoka, kako mnogi doživljavaju Bangkok zarad brojnih kanala (klongova, izvorno). Ali i grad u kojem su prošlost i sadašnjost harmonično isprepletene.

KON TIKI TRAVEL Čarolija od 1.190 evra
Put Bangkoga, s Kon Tiki Travelom, možete već 28.aprila. Aranžaman u trajnaju od 11 dana sa devet noćenja podrazumeva obilazak i doživlja prestonice Tajlanda ali i odmor od pet dana na pesku egzotičnog Puketa. Cena aranžamana s uračunatim avio-prevozom i svim transferima je 1.190. evra.

Ukoliko ste zakasnili nije strašno. Kon Tiki Travel nudi još dva atraktivna arnžmana za Tajland. Poseta Bangkoku s odmorom u letovalištu Pataja zakazana je za 8.juli, a doživljaj Bangkoga sa višednevnim odmorom na pesku Ko Samuija je 4.avgusta.

Današnji kvart Tonburi bio je nekada samo selo. I prva stranica istorije grada kroz vreme izraslog u modernu svetsku metropolu. Tamo davno, tačnije 1767. godine, Burmanci su osvajajući teritorije sve razorili. General Šanda je sebe proglasio kraljem i na mestu današnjeg Bangkoka osnovao prestonicu. Nije se proslavio. Njegovu vladavinu karakterisao je teror pa je kao takav ubrzo ubijen. Vlast preuzima general Čakri i pod imenom Rama I postaje prvi kralj Tajlanda...Trenutno je na vlasti Rama IX. Kao zvanična godina osnivanja grada upamćena je 1782. Godina u kojoj je Rama I premestio prestonicu Tajlanda na levu obalu reke Čao Praja i počeo da gradi utvrđenje, sada znano kao Velika palata...

Ukoliko ste raspoloženi da uživate u panorami grada, da uistinu shvatite njegovu veličinu, predlog je da svratite do Bajok Skaja, zvanično najviše građevine tajlandske prestonice sa čijeg se poslednjeg sprata pruža fascinantan pogled. A da bi upoznali puls života, navike i još mnogo toga što poput magneta u Bangkok provlači milione turista iz celog sveta, ne propustite šetnju Sijam skverom. To je, preko dana, najfrekventniji deo ovog megapolisa sa bezbroj atributa moderne svetske metropole. Lanci velikih i najpoznatijih robnih kuća i prodavnice s robom i iz najudaljenijih zemalja planete, neka vrsta su objašnjenja zašto je Bangkok u svetu znan i kao grad trgovine.

(old_image)

Kvart Pat Pong je mali raritet. Prvo zato jer su u večernjim satima brojne uske ulice neka vrsta bazara na otvorenom gde se trguje do jedan sat iza ponoći. Ali ovaj kvart je i „kvart ljubavi i dobrog uživanja“ u kojem je sve „na izvolite“. Misli se na čulno uživanja. Odnosno seks. Uz novčanu nadoknadu imate mogućnost da budete voajer bez straha da će se neko na vas naljutiti što gledate seks uživo, ali i da u svemu aktivno učestvujete. Kažu da Nemci zbog svega organizuju čarter letove do tajlandskog glavnog grada. Nisu jedini. Tajlandska masaža je uostalom neka vrsta brenda ove azijske zemlje..

Pogledajte još