Srednja Evropa zavejana

VARŠAVA/PRAG, 11. januara 2010. (Beta) - Zavejana srednja Evropa već četvrti dan pokušava da se izbori sa obilnim snegom zbog koga pucaju krovovi, stoje vozovi i drumski saobraćaj se odvija teško, dok se Pražani po širem centru kreću na skijama.

U Poljskoj je najgore stanje i u saobraćaju i u energetici na jugu zemlje, pre svega u Šleziji, gde je ovog vikenda bez struje ostalo preko 110.000 ljudi, saopštio je Centar za bezbednost poljske vlade. "Stanje se ipak popravlja i domaćinstva polako dobijaju struju", kazao je poljskoj agenciji elektronskih medija IAR Ježi Kristkjevič iz tog centra.

Muku sa snegom muči i Varšava, a gradske vlasti izračunale su da je još pre ovog udara zima koštala već 3,6 miliona evra. "Ovaj poslednji vikend progutaće još nekoliko stotina hiljada evra iz gradskog budžeta", rekla je Ivona Fričinjska iz komunalnog preduzeća koje čisti grad.

Iste probleme, kašnjenje vozova, maksimalno otežan drumski saobraćaj, kvarove na energetskoj mreži i ledene noći u mraku, proživljavaju i susedi Česi. Glavni grad Češke, Prag, ima dodatnu muku, pošto po novom zakonu prvi put ove zime o čišćenju snega na trotoarima ne mora da brine vlasnik zgrade, već je to obaveza grada.

Neočišćeni sneg nije tako kao ranijih godina samo na periferiji, već i u širem centru grada i mnogi Pražani otkrili su da se pešice po gradu najlakše kreće na skijama.

Pogledajte još