Pozitivna očekivanja na Berzi

BEOGRAD, 11. januara 2010. (Beta) - Belexsentiment, pokazatelj očekivanja na Beogradskoj berzi, ostao je u "zelenom" i za januar je na nivou od 100,92 poena, saopštila je Berza.

Pokazatelj očekivanja učesnika u trgovina na srpskom tržištu kapitala šesti uzastopni mesec je pozitivan. Međutim, njegova vrednost pada od oktobra prošle godine, kada je sa 136,80 poena bio najviši za dve godine.

Komentarišući Belexsentiment za prvi ovogodišnji mesec portfolio menadžer Društva za upravljanje investicionim fondovima Ilirika Milun Trivunac podsetio je da su se u decembru oba indeksa Berze kretala suprotno očekivanjima tržišnih učesnika.

Međutim, u decembru je razlika između očekivanja i stvarnosti bila manja nego u novembru, što se uglavnom može pripisati skoku cena akcija koji se desio poslednjih dana trgovine u 2009.

Trivunac je istakao da je rast uočen na akcijama koje imaju slabiju likvidnost dok su generalno najlikvidnije akcije Beogradske berze - AIK banka, Agrobanka, Energoprojekt, beležile manji rast i to na nižim prometima.

Pogledajte još