PRVI PUT FARBATE JAJA: Kako da izbegnete greške početnika

Uskrs je praznik koji u domove donosi radost. Posebnu čar daje joj običaj farbanja jaja na Veliki petak.

Uskršnja jaja su simbol najvećeg pravoslavnog praznika, pa se mnoge žene baš potrude da ih što lepše ukrase. Evo nekoliko dobrih saveta za sve domacice.

Prilikom odabira jaja za farbanje potrebno je kupovati svetlija jaja jer ih je lakše ofarbati. Ukoliko ne možete da nađete svetlija jaja uvek postoji opcija izbeljivanja  koja se vrši tako što jaje stavite u posudu i prelijete sirćetom, a zatim ostavite da odstoji desetak minuta.

Sam proces farbanja nije toliko komplikovan, ali je važno odluciti se da li ćete jaja farbati prirodnim ili veštackim bojama, kao i da li će se naći neki neki motiv na njima, nalepnica, crtež ili nešto slicno.

Da biste ofarbali jaja a pri tom izbegli njihovo pucanje potrebno je da u vodu stavite kašikicu sirćeta. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže, oko 25 – 30 minuta.

Pre samog farbanja jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje suđa da bi se uklonila masnoća i prljavština. Ako vam je jednostavnije jaje možete prebristai krpicom na kojoj se nalazi sirće.

Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina.

Izvor: NaDlanu
Foto: Pixabay.com

Pogledajte još