Poslanici se 2005. godine nisu usaglasili o Srebrenici

BEOGRAD, 11. januara 2010. (Beta) - Poslaničke grupe u Skupštini Srbije pokušavale su 2005. godine da usaglase tekst Deklaracije o Srebrenici, odnosno o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije, ali dogovor nije postignut.

Parlament se o deklaraciji, za čije se usvajanje ove sedmice založio predsednik Srbije Boris Tadić, nije izjašnjavao. Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je u ponedeljak da je za tu stranku neprihvatljiva bilo kakva deklaracija o Srebrenici, ali da SRS nema dilemu kada je reč o deklarativnom prihvatanju osude svih zločina.

"Kad je u pitanju Srebrenica, SRS insistira da se utvrdi potpuna istina. Srebrenica je između ostalog instrument uz pomoć koga pokušavaju da osude srpski narod za genocid koji nije počinjen u Srebrenici", rekao je Todorović agenciji Beta povodom najave razmatranja Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović podržao je ideju o usvajanju deklaracije o Srebrenici jer bi taj dokument "na najbolji način pokazao da Srbija demonstrira spremnost da se suoči sa prošlošću i konkretno doprinese pomirenju u regionu".

Tokom prethodnih pet godina u javnosti su se pojavili predlozi deklaracije nevladinih organizacija, pokušaj zajedničkog kompromisnog teksta poslaničkih klubova, predlog Demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove, Demokratske stranke Srbije, a svoj predlog su 2007. godine imali i Liberalno demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Pogledajte još