PALEO DIJETA: Pravilnom kombinacijom namirnica do vitke linije

Za vitku liniju pojedinih svetski zvezda nisu zaslužni geni, već njihov dnevni meni. Ako ste mislili da im je majka prirode dala zgodno telo i mišiće, zeznuli ste se. U poslednje vreme sve veći broj njih hvali se Paleo dijetom, koja im je pomogla da dođu do željenje linije.
 
Paleo dijeta potiče iz doba paleolitika kada se najviše jelo crveno meso i biljna hrana.

Na meniju ove dijete nalaze se meso, jaja i orašasti plodovi, a izbegava se konzumacija žitarica i prerađenih namirnica. Slično su se hranili i pećinski ljudi u razdoblju paleolitika, kad su se, pre pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije, bavili lovom i sakupljanjem pa je i njihova ishrana obilovala mesom i bobicama.

Specifičnosti Paleo dijete:

- izbegavanje žitarica – lovcima i sakupljačima u paleolitiku voće i povrće bilo je jedini izvor ugljenih hidrata
- prirodni izvori proteina – namirnice poput orašastih plodova, jaja i mesa su izvrstan izvor proteina
- unos masnoća – masnoće koje se unose dobijaju se iz badema i jaja

Nedostaci Paleo dijete:

Iako mnoge osobe koje se bave ishranom poput dr. Atkinsa, ističu da je za smanjenje telesne težine potrebno unositi belančevine i izbaciti ugljene hidrate, takva vrsta ishrane sa sobom nosi izvesne opasnosti.

- Potpuno isključivanje mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane dovodi u pitanje unos kalcijuma, pa bi uz takvu hranu trebalo osigurati dodatan unos kalcijuma
- Žitarice, kao osnova piramide pravilne ishrane preko su potrebne ljudskom organizmu kako bi podmirio potrebe za ugljinim hidratima
- Prekomernim unosom proteina organizam se opterećuje brojnim štetnim materijama, posebno amonijakom koji može imati i toksične posledice.

Ovakva ishrana zdravija je od npr. Atkinsonove dijete koja isključuje voće, ali nikako ne treba zaboraviti da je najbolje hraniti se uravnoteženo,  u organizam je potrebno unositi sve grupe namirnica, ali u malim količinama i u pravilnoj kombinaciji.

Izvor: NaDlanu
Foto: Pixabay.com

Pogledajte još