Trodnevna žalost u Togou

LOME, 11. januara 2010. (Beta-AP) - Trodnevna žalost počela je danas da se obeležava u Togou čija je delegacija napadnuta u Angoli dok je putovala na Afrički kup nacija u fudbalu.

Napadači su rafalnom paljbom usmrtili tri osobe, među kojima i dvojicu državljana Togoa - pomoćnog trenera Ameletea Abala i portparola reprezentacije Stena Okloa Togoa. 

Zastave će zato u naredna tri dana u Togou biti spuštene na pola koplja.

Snuždeni fudbaleri Togoa kasno sinoć su se predsedničkim avionom vratili na aerodrom u Lomeu u svojoj zemlji. 

Nekima su ruke bile u zavoju kojima si im bile obmotane rane od metaka. Sačekale su ih uplakane porodice i navijači.

Reprezentativci Togoa su želeli da ostanu u Angoli i nastupe na Afričkom kupu nacija upravo u znak sećanja na preminule. 

Državne vlasti, ipak, pozvale su ih da se vrate u zemlju, pošto su ocenile da za fudbalere ostanak nije bezbedan posle napada u petak kada je povređeno osam osoba.

Najteže ranjen bio je rezervni golman Kođovi Obilale, koji je podvrgnut operaciji u Južnoj Africi i sada je u stabilnom stanju.

Delovi metka ostali su u stomaku fudbalera, pošto bi njihovo vađenje predstavljalo dodatnu opasnost po Obilalea, koji je pogođen u donji deo leđa. Doktori su istakli da je još rano reći da li će Obilale moći da se i dalje bavi fudbalom, ali su kazali da su optimisti.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.