Tadić čestitao Josipoviću

BEOGRAD, 11. januar 2010. (FoNet) - Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Ivi Josipoviću pobedu na izborima za novog predsednika Hrvatske i pozvao ga da zajedno rade na uspostavljanju evropskih civilizacijskih normi na prostoru Zapadnog Balkana i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

"Budućnost svih naroda i država u regionu je u Evropskoj uniji (EU), gde treba da budemo dobri susedi i prijatelji", ističe Tadić u čestitki.

Kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, Tadić je naglasio da Srbija i Hrvatska imaju odlučujuću ulogu u procesu transformacije zapadnog Balkana u zonu dugotrajne stabilnosti i održivog razvoja.

Pretpostavke takve politike su, kako je istakao Tadić, izgradnja pravne države, uvažavanje razlika i sagledavanje zajedničkih ekonomskih i vrednosnih ciljeva.

Tadić je, povodom tužbe i kontratužbe pred Međunarodnim sudom pravde, ponovio stav Srbije da je nekorisna svaka konfrontacija država i naroda. On smatra da je uputnije da se svi takvi sporovi rešavaju vansudskim postupcima, a u redovnim sudovima zaštite prava žrtava, koje ne smeju ostati zaboravljene.

"Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedela, zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu", poručio je Tadić.

Prema rečima Tadića, Srbija očekuje od novog hrvatskog predsednika poštovanje njenog integriteta, povratak izbeglih Srba, povraćaj njihove imovine, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, pravo na rad i zapošljavanje, kao i pravo na očuvanje identiteta i kulture, što podrazumeva pravo na upotrebu pisma i jezika.

"Istovetna je i obaveza Srbije prema svojoj hrvatskoj nacionalnoj zajednici", zaključio je Tadić.

Pogledajte još