SINONIM ZA BEZBEDNOST: Volvo S90 – novi konkurent u klasi premijum limuzina

Regionalna press promocija nove Volvo premijum limuzine S90 održana je 20. aprila u Narodnoj galeriji u Ljubljani, gde se okupio veliki broj novinara iz celog regiona od Makedonije do Slovenije.

Prema informacijama iz regionalnog Volvo zastupništva, prve isporuke novog premijum sedana za region biće u drugoj polovini juna, kada će biti dostupna i prva test vozila. Zanimljivo je da je kompanija Volvo već kreirala i cene za novi model za sve zemlje regiona.

(old_image)


Konkuretne cene nove S90 limuzine

Tako cena osnovnog modela Volvo S90 (Momentum oprema) sa T5 benzinskim motorom i automatskim menjačem kreće od veoma konkurentnih 48.174€, pa ide do 61.480€ za jači T6 sa AWD pogonom u Inscription verziji opreme. Dizelske varijante S90 kreću od 51.440€ za D4 Automatic i idu do 59.786€ za D5 sa pogonom na svim točkovima. Nešto kasnije biće dostupna i sportskija verzija R-Design.

Takođe, ovom prilikom predstavljene su i cene karavanske verzije Volvo V90, čija se cena kreće od 50.640€ za T5 automatik u Momentum verziji opreme, pa ide do 63.873€ za najjaču benzinsku varijantu sa AWD pogonom u automatskom transmisijom. Isporuka prvih V90 karavana očekuje se na jesen ove godine.

(old_image)

Već na prvi pogled Volvo S90 izaziva veliku pažlnju svojom izduženom pojavo i skladnim linijama, te otkriva svoj drugačiji karakter u odnosu na recimo nemačke konkurente. Osmišljen je na osnovi SPA platforme (Scalable Product Architecture). U njemu se suptilno prepliću elegancija, samouverenost i moć. Dugačak razmak između prednjih točkova i početka armature unutrašnjosti definiše premijum karakter Volvoa S90.

Bočna linija je elegantna, ali sadrži i elemente sportskog duha. Na njegovo specifično lice ugrađena su inovativna svetla u obliku Thor čekića po uzoru na SUV XC90. Veći protok vazduha omogućuje rešetka ispod poklopca motora, koja se sastoji od dvadeset i tri trake konveksnog oblika. Ovi detalji pozajmljeni su od legendarnog P1800 modela iz šezdesetih godina.

(old_image)

Skandinavski dizajn
Unutrašnjost novog S90 osmišljena je kao utočište. Njegova kabina predstavlja pokretan prostor za opuštanje, meditaciju i povezivanje sa spoljnim svetom. Izuzetni prirodni materijali poput drva, aluminijuma, kože i stakla, formiraju minimalističko sofisticirani ambijent.
“Upotreba visoko kvalitetnih materijala, klasičnog dizajna i modernih površina, uvek je bila odraz naših automobila. Nikada nismo želeli da se uklopamo u ustaljene kalupe, već smo uvek težili isticanju”, rekao je Thomas Ingenlath, šef dizajna, Volvo Car Group.

Nadzorna ploča dizajnirana je oko vertikalno postavljenog ekrana, koji služi kao kontrolna ploča osetljiva na dodir. Volvo S90 samo jedan dodir deli od povezivanja sa svetom.

Bezbednost – sinonim za S90
Volvo S90 standardno je opremljen Intellisafe Assist sistemom, koji je poput sigurnosnog kišobrana pod kojim su objedinjeni svi najnapredniji sistemi aktivne i pasivne sigurnosti. Intellisafe sistem obuhvata tempomat, automatsko parkiranje, kameru od 360 stepeni, sistem upozorenja o sigurnosnoj udaljenosti, Pilot Assist sistem poluautonomne vožnje.

Ovaj sistem lagano ispravlja upravljač i prati linije u kolovoznim trakama, deluje pri brzini do 130 kilometara na sat, a pri tom više ne mora da prati vozilo ispred sebe.
Konektovani u svakon trenutku

Volvo S90 nudi izuzetno audio i komunikacijsko iskustvo. Dolazi s Apple CarPlay interfejsom, koji omogućava jednostavno bežično povezivanje s pametnim telefonom i hands-free upotrebu svih funkcija. Za odličan zvuk zaslužan je Bowers & Wilkins audio sistem.

(old_image)

Snažni, štedljivi i ekološki prihvatljivi motorI
Volvo S90 dostupan je s dva štedljiva dvolitarska motora – D4 i D5. Prvi može dosegnuti 140 kW (190 KS), a njegova kombinovana potrošnja goriva iznosi 4,4 litra na sto kilometara, dok pri tom ispušta samo 116 grama ugljen-dioksida po kilometru. D5 motor nešto je snažniji (173 kW 4,8 l/100 km; 127 g CO2/km).

Osim dizela, na raspolaganju su i dvolitarski benzinski motori T5 (187 kW 6,5 l/100 km; 149 g CO2/km) i T6 AWD (235 kW 7,2 l/100 km; 165 g CO2/km). Osim toga, Volvo S90 dostupan je i kao hibrid sa T8 Twin motorom.

(old_image)

“Uz sve tehnološke i sigurnosne inovacije, uz korišćenje snažnih i štedljivih motora i sofisticiranih sistema ublažavanja štetnih gasova, ostvaren je ogroman napredak u kategorijama vozne dinamike, performansi i zadovoljstva u vožnji. Stvorili smo potpuno novo iskustvo vožnje koje se temelji na preciznoj kontroli i udobnosti “, objašnjava dr. Peter Mertens, šef razvoja u Volvo Car Group.

Volvo sa modelom S90 pouzdano napreduje prema svom obećanju kako će do 2020. godine svi novi Volvo automobili biti tako sigurni da niko u njima neće moći da izgubi život ili da bude teško povređen.

Volvo V90

U Volvo Klubu 90, modelima XC90 i S90 pridružio se i premium karavan Volvo V90.
Volvo V90 predstavlja karavan verziju S90 limuzine, koja nudi izvanrednu kombinaciju udobnosti, funkcionalnosti i prostranosti.

U svetu porodičnih karavana retko koja marka može da se pohvali tako dugom tradicijom kao Volvo. Volvo V90 je automobil nastao na tradiciji dugoj 60 godina, započetoj Volvo Duett modelom 1953. godine. To je bio prvi automobil namenjen aktivnom odmoru koji je imao brojne praktične i korisne karakteristike. Priču o karavanima kasnije je nastavio celi niz globalno uspešnih modela: Amazon, P1800ES, 245, 960, 850, V40 i V70, koji je i najprodavaniji Volvo model svih vremena.

(old_image)

Od svojih početaka 1950-ih, Volvo je u svim krajevima sveta prodao više od šest miliona karavana, što je oko trećina svih prodatih vozila od osnivanja marke 1927. godine. To je razlog zašto je Volvo izgradio reputaciju jednog od najboljih i najpoznatijih dizajnera karavana u automobilskoj industriji. “U segmentu karavana mi imamo nemerljivo iskustvo i tradiciju.

Zato i ne čudi da se Volvo marka usko povezuje s karavanima. Iako Volvo proizvodi mnoge modele koji nisu karavani, s ponosom možemo reći da će novi Volvo V90 nastaviti ovu bogatu tradiciju staru nekoliko decenija”, kaže Håkan Samuelsson, predsednik Volvo Cars.

Modelima XC90, S90 i V90 u kratkom roku pridružiće se i off-road verzija V90 Cross Country.

Pogledajte još