Reforma nastave srpskog jezika

ČAČAK, 12. januar 2010. (FoNet) - Podružnica društva za srpski jezik i književnost Srbije za Moravički okrug uputila je otvoreno pismo Ministarstvu prosvete i ostalim obrazovnim institucijama, koje učestvuju u kreiranju nastavnih planova i programa, sa zahtevom da se izvrši reforma nastave srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama.

Članovi društva istakli su da dosadašnja reforma obrazovanja nije dala nikakve rezultate i da je čak smanjena čitalačka pismenost učenika.

Profesori maternjeg jezika smatraju da treba na drugačiji način kreirati nastavni program i da da je neophodno da u tom procesu aktivno, a ne formalno učestvuju oni, koji taj program neposredno realizuju.

"Sadašnji programi su pretrpani teorijskim, funkcionalnim i gramatičkim pojmovima, tako da je prilikom planiranja nastavnik organičen brojem časova", izjavila je predsednica Podružnice Olivera Krupež.

Ona je rekla da je sadašnji nastavni program neprilagođen uzrastu učenika i da je neprimenljiv u praksi, dodajući da je nerealno očekivati da se veoma ambiciozni sadržaji savladaju za četiri časa nedeljno.

"Od Ministarstva očekujemo, pre svega od komisija koje su kreatori ovog programa, da preispitaju sadražaj nastavnog programa. Mi smo im naveli sve problema sa kojima se susrećemo i usput im nudimo našu pomoć", istakla je Krupež.

Prema mišljenju profesora srpskog jezika i književnosti, učenici ne stiču ni elementarnu pismenost, dok se neka dela iz lektire za sedmi razred osnovne škole poklapaju sa delima koja se obrađuju u srednjim školama.

Kao primer naveli su da se jedna od pesama Desanke Maksimović, iz zbirke "Tražim pomilovanje", radi u šestom razredu, iako je ova zbirka u planu i programu za četvrti razred srednje škole.

Krupežova je rekla da su utvrđivanje gradiva i vežbanje prošlost, pošto postoji vreme samo za obrade.

Članovi Podružnice, dali su rok Ministarstvu da ih do 27. januara pozove na razgovor o ovim problemima i zajedničkom razrešenju, a ako se to ne dogodi, materijal o mnogim manjkavostima u nastavi predočiće javnosti, posebno roditeljima.

Pogledajte još