EVO KAKVO NAS LETO ČEKA: Pogađa prognozu, na osnovu narodnih verovanja

On je tako ljude u svom selu, Vojvodini u centralnoj Srbiji blagovremeno obavestio da ih čeka jedno od vrelijih leta, sa čestim pljuskovima, naglim poromenama atmosferskog pritiska i mogućim olujnim vetrovima.

Komazec je u predviđanju vremena primenio starinsko shvatanje da 12 dana između katoličkog i pravoslavnog Božića predstavlja 12 meseci u godini. Drugim rečima, atmosferska kolebanja između 25. decembra i 7. januara pokazuju kakve će vremenske prilike biti čitave naredne godine.

- Tokom tih 12 dana precizno zapisujem svaku meteorološku promenu. To je veliki posao, jer oscilacije moraju neprekidno da se prate 24 sata, pošto se svakih 48 minuta u tom periodu računaju kao jedan dan u mesecima za koje se radi prognoza. Na osnovu toga pravim šemu po uzoru na proračune legendarnog prognostičara Borisa Koljčickog - objašnjava Komazec.

Prva dugoročna prognoza koju je napravio 2001. godine, ostvarila se začuđujuće tačno, što je bio podsticaj da nastavi sa predviđanjem. Kao poljoprivedni tehničar , četo je na trenu razgovarao sa ljudima sa salaša, od kojih je u svoje prognoze utkao i narodna predanja o vezi crkvenoh praznika i vremenskih pojava.

- Na Bogojavljanje, 19. januara, temperatura je bila ispod nule, što je pokazatelj da će godina biti kišovita. Smena sunca i oblaka na Svetog Trifuna (14. februara) najavila je prosečan rod useva, a do Đurđevdana (6. maja) biće promenljivo vreme, kao što je bilo i na Mladence, 22. marta. U maju će biti tri kiše do Đurđevdana, isto toliko u intervalu od 15. do 22. i jedna krajem meseca. Temperature će do 25. maja biti od 25 do 27 stepeni,a posle toga, do 17. juna 31 - 32 stepena. Od 21. juna do 25. jula živa će prelaziti 35 podelak. Do 14. avgusta, temperatura će biti iznad, a posle toga ispod 30 stepeni - najavio je Komazec.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još