ČUDOTVORNI ELIKSIRI ZA OPORAVAK: 10 recepta za detoksikaciju tela

ČUDOTVORNI ELIKSIRI ZA OPORAVAK: 10 recepta za detoksikaciju tela

Prirodnim sokovima od voća i povrća poput šargarepe, jabuke, celera, borovnice i limuna rešite se viška kilograma, visokog pritiska, zatvora, mamurluka...

Ono što je zanimljivo jeste da vi sami možete napraviti ove čudotvorne napitke. Iako je za pripremu sokova od povrća korisno da nabavite kvalitetan sokovnik, u nuždi povrće možete naseckati, samleti u mikseru i procediti kroz gazu. Za pripremu ukusnih sokova od povrća potrebno je malo više truda i eksperimentisanja.

Ipak, vrlo jednostavan napitak za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma od prazničnog preterivanja u masnoj i slatkoj hrani možete da pripremite tako što ćete pomešati 750 ml soka od krastavaca i 250 ml limunovog soka. Sokove od povrća možete da mešati s jogurtom, a svaki sok možete da pretvorite u supernapitak ako mu dodate kašičicu ulja od semenki lana bogatog omega-3 masnim kiselinama.

1. Sokovima protiv mamurluka

Ako želite da ublažite mamurluk, čim se probudite, popijte veliku čašu soka od grožđa, narandže ili paradajza. Voćni sok sadrži jednostavan šećer, fruktozu, koji ubrzava metabolizam alkohola i tako pomaže da brže "dođete k sebi".

2. Crveni grejp "skida" holesterol

Crveni grejp izuzetno je učinkovit u snižavanju nivoa “lošeg” holesterola i triglicerida. Ipak, grejp se ne bi trebao kombinovati s nekim lekovima – proverite s doktorom.

3. Antistres

Izmiksajte 2 lista kupusa, šaku peršuna, list celera, šargarepu, pola crvene paprike, paradajz i cvet brokule.

4. Zatvor

Velike količine vlakana najbolja su pomoć protiv zatvora. Dobićete ih ako pripremite sok od 3 jabuke i kruške.

5. Limunada za mršavljenje

Za detoksikacijsku limunadu iscedite limun u 300 ml vode, dodajte malo cimeta, malo ljute papričice i kašičicu meda.

6.Povišeni pritisak

Svakog dana trebalo bi da pojedete glavicu luka i da popijete sok napravljen od 3 šargarepe, cvekle, krastavca i 3 narandže.

7. Kiselina u želucu

Napravite sok od 2-3 šargarepe, pola krastavca i pola cvekle (po mogućnosti s listovima). Sokovi od lisnatog povrća ublažavaju kiselinu u želucu.

8. Mišićni grčevi

U sokovniku iscedite 4 šargarepe, 4 stabljike celera, malo spanaća i peršuna. Na sprečavanje grčeva deluju minerali u ovom soku.

9. Nizak pritisak

Osim prestankom pušenja i pijenja alkohola, pritisak može da se poprave i sokovi. Protiv niskog pritiska probajte sok od 3 šargarepe i 6 listova spanaća.

10. Glavobolja

Povećanim unosom voća i povrća može da se spreči većina glavobolja. Probajte sok od 4 šargarepe i 2 stabljike celera ili 3 šargarepe, cvekle i krastavca.

Izvor: NaDlanu
Foto: Pixabay.com

Pogledajte još