ZBOGOM, DRUŽE TITO: 36 godina od smrti Josipa Broza

Na današnji dan, 1980. godine, tačno u 15.05 h, cela Jugoslavija je stala. Saobraćaj je zaustauvljen, sva buka i žamor su utihnuli. Nakon teške bolesti, umro je drug Tito, jedini doživotni predsednik SFRJ.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, u Zagorju 1982. godine. Tačan datum rođenja nikad nije potvrđen, ali je 25. maj uzet za zvanični rođendan, te je taj dan postao i državni praznik i slavio se kao “Dan mladosti”.

Učestvovao je u Prvom svetskom ratu, bio je zarobljenik u Rusiji, a nepotvrđeno je i da je sudelovao u Oktobarskoj revoluciji. 1920. godine se vraća u Kraljivinu Srba, Hrvata i Sloverenaca i pridružuje se Komunističkoj partiji, čiji postaje i voća.

U Drugom svetskom ratu je predvodio partizanski pokret. Proglašen je maršalom, a nakon 1945, započinje obračun sa neistomišljenicima. Pod njegovom direktivom su desetine hiljade osoba koje nisu bile komunisti, a pod optužbom da su sarađivali sa okupatorom i protivile se pravičnosti i jednakosti komunističkog režima, poslate na Goli otok.

Bio je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, gde se zalagao da se nesvrstane zemlje drže po strani od uticaja problokovski opredeljenih članica.

Bez obzira na sve, bio je omiljen u narodu. Od Titove smrti prošlo je 36 godina, ali mnogi građani bivše SFRJ i dalje obilaze njegov grob u Kući cveća na Dedinju, u Beogradu. Na istom mestu je nedavno sahranjena i njegova supruga Jovanka.

Pogledajte još