Kremice iz kuhinje

Negovan izgled bez preskupih kozmetičkih preparata moguć je uz malo truda i uz pomoć namirnica iz kuhinje. Priče o delotvornosti pojedinih namirnica kao što je na primer zeleni čaj, ricinisuvo ulje ili jogurt, stalno potvrđuje nauka, a da nije reč samo o praznim naglabanjima najbolje svedoći vreme. Žene u Španiji već godinama tamnu boju kose neguju sokom od brusnice, Italijanke za duge i čvrste trepavice koriste ricinusovo ulje, Egipćanke bele zube sodom bikarbonom, a Skandinavke dva puta dnevno lice peru hladnom mineralnom vodom ...

Zeleni čaj za lice

O delotvornosti ovog napitka koji je prepisivan kao recept za dobro zdravlje svedoči i podatak da su ga japanske gejše tradicionalno koristile za negu kože. Zeleni čaj stručnjaci izdvajaju kao jednu od najzdravijih vrsta čajeva. Osim kao napitak, ovaj čaj je od pamtiveka omiljen i u narodnoj medicini i kozmetici.
Zelenim listićima se pripisuju mnoga vredna svojstva vitamine C, D, E, B1 i B2, fluor, tanin za koji kažu da je i do dvadesetak puta učinkovitiji od vitamina E (vitamina mladosti).
Zeleni čaj jača prokrvljenost i regeneraciju kože, čuva njenu vlažnost, štiti je od razornog delovanja slobodnih radikala i štetnog uticaja okoline, posebno UV zračenja. Deluje protivupalno i antibakterijski, čisti i sužava pore, ali i smiruje usled stresa osetljivu i iritiranu kožu. 

Jednostavnu masku za negu lica od zelenog čaja možete pripremiti tako što ćete jednu kašičicu zelenog čaja preliti šoljicom vode zagrejanom između 60 do 70 stepeni Celzijusa. Posle pet minuta procedite i pustite da odstoji. U mlak čaj umočite vatu i njome malim kružnim pokretima masirajte lice. Zeleni čaj koristite kao tonik za jačanje, osvežavanje i smirivanje kože.

Ricinusovo ulje za trepavice

Duge trepavice izgleda da najbolje uspevaju u Italiji gde žene trepavice neguju ricinusovim uljem. Ovo ulje učvršćuje trepavice i podstiče njihov rast, ali kao i sve druge preparate treba ga naneti pažljivo kako ne bi ulje dospelo u oko.

Soda bikarbona za bele zube

U Egiptu su beli zubi imperativ lepote, pa tamošnje žene spravljaju pastu od sode bikarbone i grube soli koju prstima nanose na zube i to ostavljaju da odstoji minut.

Jogurt i bademi

Za negu kože lica žene u Indiji koriste bademe. Sameljite deset badema u kašu, a zatim im dodajte toliko jogurta da se masa lako razmazuje. Ovu masku nanosite na čisto lice i ostavite da deluje 25 minuta. Lice, potom, izbrišite gazom i isperite.

Skandinavke se drže oprobanog recepta - piju najmanje 1,5 litre čiste izvorske vode na dan. Takođe, dva puta dnevno 15 do 20 puta lice zapljusnu ledeno hladnom mineralnom vodom. To podstiče prirodne funkcije kože, tako da se ona sama dovodi u red. Ovo takođe sužava pore potpuno prirodno, a koža i dalje može slobodno da diše. 

D.T.

Pogledajte još