Nemačka smanjuje broj poručenih vakcina

BERLIN, 12. januara 2010. (Beta) - Nemačke federalne jedinice uspele su da se dogovore sa proizvođačem vakcine protiv novog gripa, kompanijom GlaxoSmithKline o smanjenju broja poručenih injekcija sa 50 miliona na 34 miliona.

Pored toga, najavljeno je da će Parlamentarna skupština Saveta Evrope, na inicijativu iz Nemačke, uskoro raspravljati o tome da li je farmaceutska industrija preuveličala opasnost od novog gripa i tako primorala vlade da kupe nepotrebno velike količine vakcine.

Kako danas izveštava dnevnik Bild, kompanija GlaxoSmithKline je delimično izašla u susret nemačkim saveznim pokrajinama koje će smanjenjem porudžbina ušstedeti najmanje 133 miliona evra.

Ministarstvo zdravlja Donje Saksonije koje ove godine predsedava konferencijom 16 nemačkih pokrajinskih minstara za zdravlje, nije želelo da potvrdi navode Bilda ukazavši da sve pokrajinske vlade tek treba da se slože sa postignutim kompromisom. Do sada se vakcinisalo samo pet do sedam odsto Nemaca, a talas novog gripa, sa oko 200.000 slučajeva, nije bio ni izbliza tako jak kao što se strahovalo.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.