OSLOBODITE SE BOLNE NAPASTI: Izlečite afte prirodnim putem

Afte su veoma bolne i od njih pati oko 10 odsto ljudi širom sveta. Najčešće se javljaju kod osoba koje ne vode računa o ishrani ili koje imaju neku infekciju, ali i kod osoba koje su pod velikim stresom.

Postoji niz različitih teorija o uzroku nastanka afti. Jedne tvrde da ih uzrokuje jedna vrsta bakterija, a druge da je u pitanju genetski uslovljenoj pojavi.

Ono što se sigurno zna je da postoje situacije koje pogoduju pojavi ove bolesti, a to su hronični problemi sa suvoćom usta i nedovoljnim lučenjem pljuvačke, velike količine stresa, gastrointestinalni poremećaji (povećana ili smanjena kiselost želučanih sokova), nedostatak vitamina (posebno onih iz grupe B), hormonalni poremećaji (manjak estrogena kod žena), hronične bolesti koje dovode do pada imuniteta i alergija, kožne bolesti, kardiovaskularna oboljenja... Možda će vam zvučati čudno, ali ova bolest se retko javlja kod pušača.

Aftozne promene nastaju iznenada, a najčešći simptomi i upozoravajući znaci jesu neprijatan osećaj i peckanje, nakon čega sledi pojava crvenila, otoka i bolova. Pojavi svake afte prethodi crvenilo i lagano pečenje tog dela sluzokože na kom se uskoro javlja mehurić ispunjen bistrom tečnošću. Zbog tankog pokrivača mehurić ubrzo puca, tečnost iz njega ističe, a na njegovom mestu ostaje ranica koja je ostiljiva na svaki nadražaj. Ove rane su veoma bolne, naročito prilikom jela vruće ili jako začinjene hrane.

Više o pojavama afti i načinima lečenja pročitajte OVDE

Pogledajte još