Ni po koju cenu nećemo priznati nezavisnost KiM

BEOGRAD, 12. januara 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija nikad ni po koju cenu neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, da će voditi aktivnu međunarodnu politiku oslanjajući se na pregovore kao istrument kojim se može doći do rešenja budućeg statusa te pokrajine.

Tadić je u intervjuu televiziji Most u Zvečanu naglasio da Srbija nema nameru da upravlja životom Albanaca na Kosovu i da ma kakvo mišljenje iznosile privremene kosovske institucije "to pitanje za Srbiju nije završeno jer se na Kosovu ne uspostavljaju standardi koji važe za legitimne države kad su u pitanju ljudska prava, interesi građana, obezbeđivanje pravne države, zakona i slobode kretanja".

On je naveo da očekuje pregovore nakon donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, ostajući privrženi mirovnoj politici.

"Želimo da sednemo sa Albancima za pregovarački sto i pronađemo kompromisno rešenje koje podrazumeva i Srbiju na Kosovu, a ne samo albanske interese", rekao je Tadić i dodao da Srbija želi da bude deo rešenja na Kosovu, a ne deo problema kao i da Kosovo zajedno sa Srbijom uđe u EU.

Pogledajte još