Vatikan nije oduševljen Avatarom

VATIKAN, 12. januara 2010. (Beta-AP) - Za razliku od velikog dela sveta, Vatikan nije oduševljen naučnofantastičnim filmom "Avatar" Džejmsa Kamerona.

Trodimenzionalni filmski spektakl naišao je na osrednje kritike vatikanskog dnevnika i radija, koji ocenjuju da su zaplet filma i njegova ekološka poruka površni, uprkos inovativnim vizuelnim efektima. Vatikanski list "Oservatore romano" navodi da u filmu, uprkos "čudesnoj, očaravajućoj tehnologiji", ima "malo istinskih emocija". List ocenjuje da film "gubi zbog spiritualizma povezanog sa obožavanjem prirode".

Vatikanski radio film je nazvao "prilično bezopasnim", ali i ocenio da nije reč o naučnofantastičnom remek-delu. Ta stanica navela je da Kameronovo film "mudro fletruje sa pseudodoktrinama koje ekologiju pretvaraju u religiju milenijuma". "Priroda više nije kreacija koju treba odbraniti, već božanstvo koje treba obožavati", ocenjuje kritičar tog radija. Kritike su objavljene nakon italijanske premijere filma u Rimu. "Avatar" će se od petka prikazivati u italijanskim bioskopima.

Pogledajte još