Obustavljena nabavka vakcine

BEOGRAD, 12. januara 2010. (Beta) - Vlada Srbije preporučila je obustavu dalje nabavke vakcine protiv novog virusa gripa, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Milosavljević je agenciji Beta kazao da je Vlada Srbije na predlog Ministarstva zdravlja, a na osnovu mišljenja stručnjaka preporučila Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da obustavi dalju nabavku vakcina protiv novog gripa.

"Ovo je celishodno rešenje, jer u zemlji već ima 855.700 doza, od kojih je do sada utrošeno oko 130.000", kazao je Milosavljević i dodao je od početka vakcinacije, od 17. decembra do danas vakcinisano oko 1,7 odsto stanovništva.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje pandemije ocenjeno je da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, sa faktorima pogoršanja i da je neophodno ubrzano sprovoditi vanrednu vakcinaciju kako bi se vakcinisalo najmanje 1,5 milion osoba.

Član te grupe Vladimir Petrović Beti je rekao da je neophodno 2,2 miliona doza vakcina do proleća 2011. godine odnosno za dve sezone gripa, kao i postojanje stalne rezerve od 300.000 doza radi pravovremenog reagovanja u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Pogledajte još