Sud za ljudska prava osudio Britaniju

STRAZBUR, 12. januara 2010. (Beta-AFP) - Evropski sud za ljudska prava presudio je u utorak protiv Britanije zbog antiterorističkih zakona koji dozvoljavaju policiji da pretresa svakog na javnom mestu, čime se otvara mogućnost za samovoljno ponašanje.

Sud u Strazburu, jednoglasno je ocenio da ova odredba britanskog zakona krši pravo poštovanja privatnosti. Tužbu protiv Britanije podnele su dve osobe koje su osporavale uslove pod kojim ih je policija pretresla u Londonu u septembru 2003. godine dok su išle na jedan protest.

Prvu osobu, Kevina Gilana, 32, policija je zadržala 20 minuta, a drugoj, Peni Kinton, 38-godišnjoj novinarki, zabranjeno je da snima iako je pokazala svoju novinarsku legitimaciju.

Policijska kontrola izvedena je u skladu sa antiterorističkim zakonom usvojenim 2000. godine, na snazi od februara 2001.godine. Sud u ovom zakonu vidi "jasan rizik od samovoljnog ponašanja" zato što statistike pokazuju da policija koristi pravo pretresa neproporcionalno češće, kada su u pitanju osobe koje su obojene ili azijatskog porekla.

Pogledajte još