Balkan napredovao u oblasti ljudskih prava

VAŠINGTON, 12. januara 2010. (Beta) - Na području zapadnog Balkana prošle godine zabeležen je napredak u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju organizacije Fridomhaus "Sloboda u svetu 2010".

Srbiji je u oblasti političkih prava ocena popravljena sa 3 na 2 i to, kako se navodi, zbog "konsolidacije stabilnog višepartijskog sistema posle više izbornih ciklusa u postmiloševićevskom periodu".

U pregledu izveštaja navodi se da je na zapadnom Balkanu najveći napredak zabeležen na Kosovu, koje je iz grupe neslobodnih zemalja prešlo u kategoriju delimično slobodnih, kao i u Crnoj Gori, koja je u novom izveštaju dobila status slobodne zemlje.

Fridomhaus je u izveštaju naveo da je četvrtu godinu zaredom u svetu u 2009. godini zabeležen negativan trend u oblasti političkih prava i građanskih sloboda. U izveštaju piše da su autoritarne države, među kojima se navode Iran, Rusija, Venecuela i Vijetnam, postale još represivnije.

Fridomhaus zemlje svrstava u tri osnovne kategorije - slobodne, delimično slobodne i neslobodne, u zavisnosti o odnosu vlasti prema političkim i građanskim pravima, civilnom društvu i nezavisnim medijima.

Pogledajte još