FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO: Una Kozić predstavlja Srbiju u Milanu

Mladi fudbalski i novinarski talenti iz 32 zemlje Afrike, Azije, Evrope i Južne Amerike susrešće se u Milanu da se takmiče i razmatraju važne teme poput jednakosti, tolerancije i poštovanja drugih nacija i kultura.

Međunarodni dečiji program “Fudbal za prijateljstvo” održava se na godišnjoj osnovi pod patronatom globalnog Ambasadora Franca Bekenbauera, spajajući mlade fudbalere iz različitih delova sveta. Po jedan fudbalski tim je izabran da predstavlja svoju zemlju na ovom velikom međunarodnom događaju, čiji ciljevi iz oblasti sporta i društvenih aktivnosti su podjednako važni. Svaki tim će pratiti mladi novinar, dečak ili devojčica uzrasta od 12 do 14 godina, koji je iskazao spisateljski dar i interesovanje za sport i društvene inicijative. Srbiju predstavlja FK Crvena zvezda.

Sva deca su postigla zapažene rezultate, i to u različitim oblastima. Među njima se nalaze dečaci i devojčice koji su prave poliglote, mladi TV glumci, autori priča naučne fantastike, slikari, muzičari, nagrađivani novinari…

Mladi novinarski talenti će započeti sa radom pre održavanja centralnog događaja. Oni trenutno prikupljaju informacije, posećuju treninge ekipa, intervjuišu mlade fudbalere, prave zabeleške o događajima koji se održavaju širom zemalja-učesnica u okviru programa projekta – i pripremaju se da prate aktivnosti fudbalskih timova iz njihovih zemalja u Milanu.

(old_image)

Tokom trajanja Foruma, članovi Međunarodnog dečijeg pres centra će raditi rame uz rame sa profesionalnim medijskim izveštačima – prikupljajući informacije, pišući izveštaje i plasirajući vesti na zvaničnim društvenim mrežama projekta “Fudbal za prijateljstvo”.

Srbiju predstavlja Una Kozić, učenica osmog razreda. Sa deset godina napisala je roman “Društvo malih veštica”, a trenutno piše knjigu na engleskom. Trenira fudbal u FK Crvena zvezda, svira klavir, obožava Eminema i strasno navija za FK Barselona.

Čast mi je i zadovoljstvo da i ove godine predstavljam mlade novinare iz Srbije u ovako divnom projektu. Prošlogodišnji boravak u Berlinu je za mene jedno od najlepših iskustava u životu. Divno je videti da vrline kao što su jednakost i poštenje postoje u omladinskom fudbalu ma iz koje zemlje da si. Svi uživaju, smeju se, to je pravi predah od realnosti. Takođe imala sam čast da jedina od svih mladih novinara na press konferenciji postavim pitanje čuvenom Bekenbaueru. Projekat “Fudbal za prijateljstvo” je divna prilika da fudbaleri i novinari pokažu sebe u što boljem svetlu, odavajući čast i šireći tradiciju svoje zemlje. Divna prilika i za nova poznanstva. Naravno presrećna sam što ću ponovo uživo gledati finale Lige šampiona, iako ne igra Barselona ”, - izjavila je Una Kozić, četrnaestgodišnja mlada novinarka iz Srbije.

(old_image)
Pogledajte još