Porteti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost

Izloženi radovi osmišljeni su kao deo programa osavremenjivanja stalne istorijske postavke u ovom prostoru, putem povremenih tematskih izložbi.

Aleksandar Mladenović primenio je svoj umetnički senzibilitet i kreativni potencijal na portretno slikarstvo i s obzirom da "pank umetnost" u celini prožima poslednju deceniju njegovog stvaralaštva, umetnik je svoju produkciju usmerio ka ličnom eksperimentu u kome bi portretna umetnost i pank estetika egzistirali istovremeno.

Serijom portreta članova porodice Obrenović umetnik različitim slikarskim i grafičkim tehnikama istovremeno uspostavlja odnos sa ličnostima prve srpske novovekovne dinastije i ostvaruje njihovu ponovnu komunikaciju sa dvorom u kome su živeli, vladali i umirali kao najličnijim intimnim ambijentom, gotovo posle dva veka.

Specifičnim stilom kolažiranja, slikanja i graviranja u pank stilu, koji baštini mnogo od svojih prethodnika, dade, pop i op-arta, umetnik od portreta stvara i opširne narative koji nizom simbola, kolorističkih akcenata, pisanih poruka i kompozicionih rešenja asociraju na dane slave i dane tuge jedne srpske porodice koja se uzdigla do dinastičke. 

Pogledajte još