Stanje bezbednosti stabilno, rizici postoje

BEOGRAD, 13. januara 2010. (Beta) - Stanje bezbednosti u Srbiji je stabilno, ali bezbednosni rizici stalno postoje, izjavio je u sredu na sednici Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije direktor Bezbednosno informativne agencije Saša Vukadinović.

Podnoseći izveštaj o radu BIA za period od marta do oktobra 2009. godine, Vukadinović je rekao da je najvažniji segment rada bezbednosne agencije suprostavljanje separtizmu i terorizmu u vezi sa nelegalnim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Prema rečima šefa BIA, uočene su tendencije da separatističke vođe Albanaca na Kosovu i Metohiji pokušavaju "na drugi način da pod svoju kontrolu stave teritoriju" pokrajine.

U 2009. godine, naveo je Vukadinović, pokušavali su da nasilno naseljavaju ALbanaca na teritoriji severne Mitrovice, pa je u naselju Brđani bilo više oružanih sukoba. Bilo je, kazao je, i drugih vidova pritisaka na srpsko stanovništvo, kao što su oduzimanje imovine, iskonstruisani postupci protiv Srba za navodne zločine, presecanje snabdevanje energijom.

Pogledajte još