fbpx

IZIT: Glavni problemi visok kurs dinara i spoljni dug

BEOGRAD, 13. januara 2010. (Beta) - Beogradski Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocenio je danas da su glavni problemi srpske privrede nerealan kurs dinara i visok spoljnji dug.

Na konferenciji za novinare, saradnik tog instituta Saša Đogović je ocenio da će spoljni dug Srbije nastaviti da raste i ove godine, podsećajući da je ukupan spoljni dug krajem novembra prošle godine bio 33,2 milijarde dolara ili tri puta više nego u 2000. godini.

On je rekao da je prošle godine pod pritiskom ekonomske krize spoljnji dug javnog sektora bio za 14 odsto viši nego 2008. i dodao da bi da nije bilo aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) srpska privreda doživela finansijski i privredni kolaps.

"Ukoliko vlada ne disciplinuje javne finansije nakon aranžmana sa MMF-om, Srbija će se naći u još većim neprilikama", ocenio je on.

Đogović i direktor IZIT-a Miloje Kanjevac su ocenili da "nerealno održavanje" kursa dinara na ispod 100 dinara za jedan evro ide na ruku uslužnim delatnostima, velikim trgovačkim centrima iz inostranstva i izvozničkom lobiju i dovodi do zaduživanja stanovništva i države.

"Da bi Srbija izašla iz krize neophodno je napustanje branjenja dosadašnje politike stabilnosti deviznog kursa i ozbiljnog kresanja javne potrošnje putema transformacije javnih preduzeća i smanjenja administracije", ocenili su oni.

Prema rečima Kanjevca, kurs dinara bi trebalo da bude najmanje 150 dinara za evro kako bi se pospešila domaća proizvodnja i izvoz.

Stručnjaci IZIT-a su ukazali i da je povećanje ukupnih deviznih rezervi Srbije rezultat zaduženja, a ne stranih izvesticija i jačanja izvoza, čime se, kako su rekli, "obezbeđuje privid papirnate makroekonomske stabilnosti".

vra/dns/per

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.