Za subvencionisanje kredita 3,5 milijardi dinara

BEOGRAD, 13. januara 2010. (Beta) - Vlada Srbije će u četvrtak usvojiti program kreditne podrške privredi i građanima u 2010. godini kojim je predviđeno da se za te namene iz budžeta izdvoji 3,5 milijarde dinara na osnovu kojih će banke odobriti pozajmice u vrednosti 90 milijardi dinara, najavio je državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić.

"Program vladinih mera za ublažavanje negativnih posledica ekonomske krize u 2009. godini je dao dobre rezultate i biće nastavljen dok se privreda ne oporavi", rekao je Ćirić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je prošle godine država za privredu i građane obezbedila kredite u iznosu od 1,1 milijarde evra tako što je subvencionisala kamate sa ukupno 55 miliona evra.

Preduzećima su za likvidnost odobreni krediti u iznosu od 936,1 milijarde evra, za investicije 2,4 miliona evra, dok je vrednost potrošačkih kredita za kupovinu domaće robe bila 169,4 miliona evra. Korisnici subvencionisanih kredita, kako je istakao Ćirić, nisu smeli da otpuštaju radnike i za dve nedelje će biti objavljeni rezultati kontrole da li su preduzeća poštovala tu obavezu.

Pogledajte još