#CSRSRBIJA2016 - Tatjana Vidaković, Infostud: Kompanije nisu sigurne na koje sve načine mogu da promovišu svoje CSR aktivnosti

Nakon prošlogodišnje konferencije na kojoj se govorilo o društveno odgovornom novinarstvu, ulozi i pomoći države i njenih institucija, radu fondacija, odnosu prema životinjama, ovogodišnja konferencija baviće se temama kao što su korporativno volontiranje, uloga društvenih medija u promociji odgovornog i neodgovornog ponašanja, društvenoj odgovornosti prema životnoj sredini i održivom razvoju.

Tokom pet panela i četiri studije slučaja čućemo različita mišljenja i iskustva profesionalaca iz oblasti društvene odgovornosti, predstavnike države, ambasada, nevladinih organizacija i kompanija.

Na panelu "Uloga digitalnih medija u promociji odgovornog i neodgovornog ponašanja" učestvovaće i Tatjana Vidaković, PR Infostud.

Koliko je bitna uloga medija u promovisanju odgovornog i neodgovornog ponašanja

- Mediji imaju ogromnu ulogu na ovom putu i to u nekoliko sfera. Na prvom mestu je edukativna uloga i pomoć u razumevanju javnosti da shvati na čemu se temelje principi društvene odgovornosti i kako da ih prepozna oko sebe. Mediji su neophodni u osvetljavanju problema, promociji primera dobrih praksi koje su dovele do rešenja problema i podsticanju kompanija da se same uključe u rešavanje takvih problema. U krajnjoj liniji mediji imaju i korektivnu ulogu odnosno neretko se pokazalao da objekivnim i odgovornim izveštavanjem mogu da utiču na kompanije da se ponašaju odgovorno i koriguju svoje poslovanje u raznim sferama.

Da li su mediji zaboravili na lepe priče, priče o herojima, humanosti, društveno-odgovornom ponašanju?

- Možda se tako čini na prvi pogled ako pogledate objave u medijima i znate da kakvi naslovi privlače pažnu. Ipak, mislim da su i mediji, a i svi mi željni lepih i dobrih priča što se i vidi po reakcijama javnosti. Dobre priče treba da budu ispričane na pravi način.

Sarađujete sa mnogim kompanijama i kako vam se čini slika korporativne društvene odgovornosti u Srbiji?

- Što je kompanija svesnija da razvijanjem koncepta društvene odgovornosti može da utiče na razvoj i poboljšanje uslova rada i za života za sve njene stejkholdere, a da pri tome dolazi do jačanja njene reputacije i brenda, posvećuje više vremena i daleko se više angažuje na ovom polju. Iako uvek može bolje, primetno je da raste broj kompanija koje razumeju da je društveno odgovorno poslovanje u stvari pametno poslovanje kojim profit kompanije nije doveden u pitanje. Nekad postoji volja, ali kompanije nisu sigurne na koji način sve mogu da promovišu svoje CSR aktivnosti i kome treba da ih predstave.

Kompletan program konferencije i način prijave pronađite na linku www.color.rs/csrsrbija2016/

Pogledajte još