CRVENILO I PERUTANJE GLAVIĆA: Kako prepoznati i izlečiti gljivične infekcije

Najčešći uzrok crvenila i perutanja kože na najosetljivijem delu muškog polnog organa su gljivice. Ova pojava je obično praćena peckanjem i crvenim ili beličastim tačkicama. Bol se može pojaviti, ali i ne mora, kao i svrab. Ponekad se dešava da se gljivična infekcija, ukoliko nije lečena na vreme, proširi i na urinarni deo, pa sam tim i da izazove teškoće pri mokrenju.

Uzroci ove pojave mogu biti različiti - od prekomerne upotrebe antibiotika, preko pH kiselosti organizma do neizbalansiranog nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.

Važno je znati da se gljivične infekcije prenose polnim putem, tako da i to može biti jedan od uzroka ove pojave. Muškarcima žene mogu preneti gljivice oralnim seksom, ukoliko u ustima imaju infekciju.

Ako ste imali seks 24 sata pre ili nakon što je primetila problem, obavezno obavestite partneraku kako bi blagovremeno pristupila lečenju. U protivnom, samo ćete se “dobacivati” infekcijom, pa iznova prenositi jedno drugom.

Gljivične infekcije se najdelotvornije leče antifungicidima, a poželjno je i za vreme terapije izbegavati slatku i masnu hranu, jer doprinosi razmnožavanju gljivica.

Pogledajte još