Francuska predaje arhivu kralja Nikole

PODGORICA, 13. januara 2010. (Beta) - Francuska će Crnoj Gori predati arhivu crnogorske kraljevske vlade koja je, na čelu sa kraljem Nikolom Prvim Petrovićem Njegošem, bila u izbeglištvu u toj zemlji od 1916. do 1922. godine.

Dogovor o predaji arhive postigli su ambasador Francuske u Crnoj Gori Bernar Garanše i ministar za kulturu Branislav Mićunović. Kralj Nikola je napustio zemlju početkom 1916. godine, posle kapitulacije Crne Gore u Prvom svetskom ratu.

Kralj Nikola je sahranjen u San Remu, u Italiji, odakle su njegovi posmrtni ostaci, kao i ostaci kraljice Milene i njihove dve ćerke, preneseni u Crnu Goru u jesen 1989. godine. Kraljevska porodica je ponovo sahranjena u Dvorskoj crkvi na Cetinju.

Garanše je Mićunoviću, kako je saopšteno, predao i libreto za operu "Crnogorci" koji je napisao francuski pisac Žerar de Nerval, a muziku za operu komponovao Armand Mari Limnander. Radnja opere se odnosi na događaje u Crnoj Gori 1807. godine, u vreme Napolenovog rata protiv te zemlje, a prvi put je izvedena u Parizu 1849. godine.

Pogledajte još