#CSRSRBIJA2016 - Milica Marković, Direct Media: CSR je investicija u budućnost

Nakon prošlogodišnje konferencije na kojoj se govorilo o društveno odgovornom novinarstvu, ulozi i pomoći države i njenih institucija, radu fondacija, odnosu prema životinjama, ovogodišnja konferencija baviće se temama kao što su korporativno volontiranje, uloga društvenih medija u promociji odgovornog i neodgovornog ponašanja, društvenoj odgovornosti prema životnoj sredini i održivom razvoju.

Tokom pet panela i četiri studije slučaja čućemo različita mišljenja i iskustva profesionalaca iz oblasti društvene odgovornosti, predstavnike države, ambasada, nevladinih organizacija i kompanija.

Na panelu "Korporativno volontiranje" učestvovaće i Milica Marković, Corporate Communications Manager, Direct Media.

Šta za vas predstavlja korporativna društvena odgovornost?

- To je nova vrednosna dimenzija poslovanja koja nas vraća na pitanje šta je svrha postojanja određenog biznisa i kako se ona ostvaruje. CSR je investicija u budućnost, jer ako je kompanija etična, bolja prema zaposlenima, zajednici, partnerima, potrošačima, time i njeno poslovanje postaje održivije i uspešnije. Potrebno je da komanija ima svest o uticaju koji ostvaruje, odgovornosti koja odatle proizilazi, a zatim i čitav set kompleksnih ponašanja kako bi se ta odgovornost manifestovala. Tamo gde ostvarujemo najveći uticaj treba da budemo najodgovorniji.

Na koji način vaša kompanija podstiče svoje zaposlene da budu društveno odgovorni?

- Reciprocitet je od presudnog značaja u svakom odnosu. Ako kompanija iskreno brine o zaposlenom, takav ambijent stvara korporativnu kulturu sa snažnim principima solidarnosti i želje da se vrati zajednici. Oko 40% zaposlenih u Dajrekt Mediji su redovni davaoci krvi. Godinama unazad pomažu organizacijama i udruženjima pružajući pro bono komunikacijske usluge i volontiraju na druge načine, i pored svakodnevnih obaveza na poslu. Predlažu i aktivno učestvuju u osmišljavanju volonterskih programa, a sa druge strane dobijaju povratnu informaciju o ostvarenim rezultatima tih projekata. Naše zaposlene smatram najboljim ambasadorima društevene odgovornosti Dajrekt Medije.

Sarađujete s mnogim medijima i kompanijama. Kako biste ocenili današnju sliku korporativne društvene odgovornosti?

- Kao relativno nov koncept poslovanja, društvena odgovornost je ovde na putu konstantne nadogradnje. I dalje doživljava neujednačene interpretacije i forme, jer joj kompanije pristupaju sa različitim motivima. Do pre nekoliko godina smo imali situaciju da kompanije zbog pozitivnog imidža u javnosti daju donacije, a ne isplaćuju redovno plate. Danas je CSR na mnogo višem nivou, jer su i sami motivi za društvenu odgovornost kompleksniji - sve više imaju za cilj dugoročnu izgradnju odnosa na obostranu korist i unapredjenje ukupnog poslovanja. Među našim klijentima postoji izuzetno visoka svest o društvenoj odgovornosti i mnogi od njih su lideri na tom polju. I same medijske kuće su sve više okrenute CSR-u, čak mnoge od njih to kvalitetnije rade od nekih kompanija i promovišu dobre prakse, što je izuzetno važno za dalji razvoj korporativne društvene odgovornosti.

Kompletan program konferencije i način prijave pronađite na linku www.color.rs/csrsrbija2016/

Pogledajte još