PAZITE ŠTA JEDETE: Namirnice za zdravo srce

Uprkos uticaju genetike, ključnu ulogu za zdravo srce ima izbor životnog stila i navika. Od izuzetnog značaja za vaše srce, pored kvalitetnih aktivnosti, jeste hrana koju svakodneno unosite u organizam. Nekada je jako teško izboriti se sa željom da u organizam unesete nešto aromatično, ali nutricionisti su pronašli rešenje.

Povećana sklonost ka kardiovaskularnim zdravstvenim problemima postaće prošlost ako na svom svakodnevnom meniju obezbedimo pozicije za jabuke, bademe, orahe, borovnice, grožđe, kao i smokve.

JABUKA - Ima je tokom cele godine i valjda se zato i ne zaželte ove voćke. Međutim, ona je odličan čistač organizma, ima veliki brj vitamina, vlakna, kao i mnoge druge korisne materije.

Međutim, antioksidansi iz jabuka odlični su saveznici organizma u borbi protiv ateroskleroze, dok pektini spuštaju nivo lošeg holesterola, a blago antizapaljensko dejstvo pomaže održavanje dobrog stanja celokupnog vaskularnog sistema.

BOROVNICA - Ova plavičasta bobica obiluje manganom i vitaminima C i E koji obezbeđuju zaštitu na ćelijskom nivou, a kombinacija važnih fitonutrijenata ne dozvoljava da se naslage zalepe za zidove krvnih sudova.

BADEM - Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno konzumiraju bademe imaju mnogo manju sklonost ka koronarnoj arterijskoj bolesti.

GROŽĐE - Zahvaljujuću vitaminu B6 ova voćka reguliše krvni pritisak, kao i LDL holesterol.

SMOKVA - Kalijum je adut ove voćke koji se suprotstavlja uzrocima hipertenzije, moždanog i srčanog udara.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.