What it feels like for a girl

Projekat i izložba se bave „Stereotipom ženske subjektivnosti koja je pasivna i sputana od strane raznih društvenih ograničenja“. 

What It Feels Like For a Girl – Jelene Jureše, autorskom izložbom "Kritičari su izabrali", laureata nagrade „Lazar Trifunović“ Milanke Todić, počinje nova sezona u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. 

Izložba je otvorena u sredu, 13. i možete je videti do 30. januara 2010. godine. Projekat je imao svoju promotivnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu u novembru 2009. godine, kustos izložbe je bio Živko Grozdanić. Izložbu prati i izdanje knjige-kataloga u izdanju MSUV kao sastavni i veoma važan deo projekta. 

Projekat čini 20 portret-fotografija izloženih u prvom delu galerije, i u drugom delu predstavljanje portretisanih žena video projekcijom praćenom zvučnim pripovednim narativom sociološko autobiografsko-subjektivno, filozofsko-intimističko, psihološko-empatičko, kosmološko i duboko (samo ženama urođenom) proživljenom realnošću (koja nadrasta svaki realizam snagom praiskonske ljubavi). 

Izložbu videti, priče čuti, katalog proučiti... Da, samo otvaranje izložbe nije bilo pogodan momenat za pun doživljaj, ipak je bila velika gužva, pa ću morati (morati jer baš želim) još jednom da odem i na miru pogledam i odslušam sve predstavljeno kako bih zaokružio sliku-priču. Jer sve ostalo je malo i nedovoljno.

Jelena Jureša je rođena 1974. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je na izložbama u Srbiji, Francuskoj, Austriji i Hrvatskoj. Tokom umetničkih rezidencijalnih boravaka u Parizu, 2004. i 2005. godine, realizovala je radove iz serije Tourists

Kao svoj mali i skromni doprinos shvatanju ovog projekta zamolio sam koleginicu da po svom osećanju izabere jednu rečenicu kao ključnu ili možda samo polaznu tačku, ili čak jednu sliku - malu predstavu doživljaja izrečenog/napisanog. 

Jana se odlučila za Vlatku, što (pretpostavljam) zbog foto-portreta, ali mnogo više zbog rečenice tako jednostavne, a tako bogato-duboko sadržajne (možda i jedine prave ljudske filozofije koje se zaista treba držati) a ona glasi:

Vlatka: Kad sam nesretna odlučim biti sretna. I to mi polazi sa rukom.

Dragan: Iza svakog ("uspešnog") muškarca stoji ("neuspešna") žena... 
Izbija i provejava iz mog pomalo i pesimističnog teksta!

Marko:  Iza svake (uspešne) žene stoji (neuspešan) muškarac... 
Može se zaključiti iz njegovih optimističkih fotografija!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još